Epidemiolog upozorava

Zaustavite agresive mjere, uništit ćete društvo!

Epidemiolog dr. sc. John Ioannidis upozorava, ali možda i on dobije kakav otkaz .. tko zna!
Sci-Tech / Znanost | 31. 10. 2020. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojke i vijesti vezane o širenju koronavirusa utječu na mentalno zdravlje ljudi. Stručnjaci upozoravaju na to da je povećan broj slučajeva osoba koje pate od anksioznosti i depresije, ali i na pojačan intenzitet kod osoba koje su već bile u nekoj fazi tog anksioznog/depresivnog stanja.

U znanstvenoj studiji naslovljenoj "Global perspective of COVID‐19 epidemiology for a full‐cycle pandemic", autora epidemiologa dr. sc. Johna Ioannidisa, navodi se da prekomjernu smrtnost mogu prouzročiti i COVID-19, ali i poduzete mjere.

COVID‐19, prema njegovom istraživanju, pokazuje izuzetno jaku raslojenost rizika po dobnim, socijalno-ekonomskim i kliničkim čimbenicima.

Izračun starosti kod umrlih od COVID-19 metodološki je, kako tvrdi, zahtjevan i može dovesti do obmanjujućih procjena.

"Mnogo ranih smrtnih slučajeva moglo je biti posljedica neoptimalnog upravljanja, neispravnih zdravstvenih sustava, hidroksiklorokinom, slanjem pacijenata s COVID-19 u staračke domove i bolničkim infekcijama", navodi se u spomenutoj Ioannidisovoj studiji.

Konačno, bilježi John Ioannidis, COVID-19 i mjere odgovora (posebno ako su preagresivne) mogu poremetiti život, ekonomiju, civilizaciju i društvo u cjelini.

Katastrofalni utjecaj na mentalno zdravlje već je dobro dokumentiran. Katastrofalni socijalni slom i kaotični događaji poput nereda, ratova i revolucija imaju nepredvidivu dinamiku, ali ako se dogode, mogu biti poražavajući.

Mnoge mjere poduzete za zaustavljanje pandemije mogu ozbiljno destabilizirati društva, dovodeći stotine milijuna ljudi na rub gladi.

"Učenje živjeti s COVID-19 i upotreba učinkovitih, preciznih, najmanje ometajućih mjera ključni su za izbjegavanje takvih katastrofa i pomoć u smanjenju štetnih učinaka pandemije", stoji u Ioannidisovom radu koji možete pročitati na engleskom jeziku na ovoj poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close