Znanstveni skup

Zastrašuju stradanja u Rami

Sci-Tech / Znanost | 02. 10. 2021. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Franjevačkom samostanu Rama-Šćit u subotu ujutro je otvoren cjelodnevni znanstveni skup na temu ''Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću''.

Na znanstvenom skupu će o stradanjima Hrvata i Bošnjaka Rame u razdoblju od 1941. do 1951. godine izlagati znanstvenici Ivica Šarac, Ivo Lučić, Amir Obhođaš, Marijan Karaula, Miroslav Akmadža, Robert Jolić, Dražen Barbarić, Šimun Novaković i Mijo Beljo.

  / Ramsko jezero

U ulozi pokrovitelja, skup je uvodnim obraćanjem otvorio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i zastupnik u županijskoj  skupštini Nevenko Herceg, naglasivši kako ga događaj i raduje i obvezuje.

''Raduje me jer otvara jednu predugo prešućivanu temu koja zavrjeđuje svoju istinu i svoj mir. Raduje me jer smo u prigodi čuti izlaganja uglednih znanstvenika s međunarodnom reputacijom, koji će nam, svaki iz svog rakursa, rasvijetliti segment po segment burnih zbivanja na ovim prostorima iz onih nesretnih godina s polovice prošloga stoljeća. Obvezuje me jer, s pozicije predsjednika Vlade, trebam i hoću podržati ovakva nastojanja, pošto duboko vjerujem da suočavanje s istinom, iznesenom na osnovu argumentacije i znanstvenih istraživanja, otvara put boljem razumijevanju naše prošlosti, ali i naše budućnosti, kako se zlo više nikada ne bi ponovilo", naglasio je premijer i zastupnik.

Dodao je kako podaci o stradanjima ramskih Hrvata i Bošnjaka u razdoblju od 1941. do 1951. godine zastrašuju.

''Ta stradanja, ali i iskrivljene istine, krivotvorenja i nametnute etikete nastajale u godinama nakon zločina, nose svoje posljedice čak i danas. Naša je dužnost i obveza uporno raditi i na povijesnoj i na društvenoj higijeni, na prepoznavanju i odbacivanju neistina i na utvrđivanju nepobitne istine koja ostaje našoj djeci, naraštajima koji dolaze. Ne kako bi se osvećivali ili mrzili, nego kako bi znali, pamtili i na stečenom znanju gradili bolje sutra'', rekao je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close