Što nas čeka?

Zbog manjka snijega u zapadnoj Europi prijeti nam suša

Problem nije samo nedostatak snijega, već i izostanak kiše.
Sci-Tech / Znanost | 27. 02. 2023. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrinutost zbog suše raste u zapadnoj Europi jer mjerenja snježnog pokrivača diljem Alpa pokazuju samo djelić normalne akumulacije u ovo doba godine, a oborina u zemljama poput Italije i Francuske također je vrlo malo u veljači.

U Francuskoj, Švicarskoj, Italiji i dijelovima Austrije puno je manje snijega nego prosječno, rekao je meteorolog Klaus Haslinger iz GeoSphere Austria, državne meteorološke službe.

U Italiji, neprofitna ekološka organizacija Legambiente upozorava da je u talijanskim Alpama posljednjih mjeseci palo 53 posto manje snijega od dugoročnog prosjeka.

Izostanak kiše

Problem nije samo nedostatak snijega, već i izostanak kiše.

U slivu rijeke Po, koja vijuga sjevernom Italijom, oborine su 61 posto manje u usporedbi s povijesnim prosjekom, pokazuju podaci, prenosi Hina.

U Francuskoj se, nakon nekoliko uzastopnih tjedana bez kiše, strahuje od drugog zaredom sušnog ljeta i restrikcija vode.

Sustavi visokog tlaka nad zapadnom Europom potiskuju kišne fronte, što dovodi do oskudnih oborina.

Ovo nije prvi put da su takvi vremenski uvjeti uzrokovali godine s iznimno malom količinom oborina, istaknuo je Haslinger.

Prije šezdeset godina, rekao je, došlo je do razdoblja sušnog vremena koje je trajalo nekoliko godina zbog specifične raspodjele temperatura na kopnu i moru.

Tada je razina Dunava rekordno pala, rekao je meteorolog.

Haslinger je rekao da postoje dokazi da globalno zatopljenje pogoduje takvim temperaturnim obrascima, čineći sušne uvjete češćim u godinama koje dolaze.

Suša bi se mogla i pogoršati

"Ako proljetno vrijeme bude slično kao 2022., suša će se još više pogoršati", upozorio je Josef Eitzinger, poljoprivredni meteorolog sa Sveučilišta prirodnih resursa i znanosti o životu u Beču.

Postaje očito da će rijeke ove godine prenositi mnogo manje otopljene vode s planina, što je također ključno za obnavljanje podzemnih voda, rekao je.

U Francuskoj, prema podacima iz nacionalnog sustava praćenja vode, od 422 promatrana područja podzemnih voda, 125 je već na vrlo niskoj razini, 120 na niskoj razini, a 97 na umjereno niskoj razini.

Svjetski poznati venecijanski kanali također su presušili, s mnogim gondolama koje leže u blatu, a manji kanali više nisu za plovidbu.

Za vrijeme oseke nedavno je izmjerena razina vode od minus 65 centimetara.

Cijela sjeverna Italija pati. Prema novinama La Repubblica, nakon mjesec dana bez kiše u talijanskoj "dolini hrane" u regiji Emilia-Romagni, postoji rizik od pada nacionalne proizvodnje hrane za 40 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close