Svečano otvoren

U Neumu u tijeku V. Kongres o katastru u BiH s međunarodnim sudjelovanjem

U sklopu 6 sesija bit će održano 30 prezentacija, a očekuje se sudjelovanje preko 300 stručnjaka.
Sci-Tech / Znanost | 28. 09. 2023. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U neumskom Grand hotelu u tijeku je V. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem, koji se održava u organizaciji Geodetskog društva Herceg Bosne, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradare.

''Zadovoljstvo mi je biti pokrovitelj ovog V. Kongresa o katastru sa međunarodnim sudjelovanjem. Smatram da je jedan ovakav događaj jako važan za FBIH i za ovu jako značajnu struku. Danas smo kroz predavanja shvatili da je podatak nešto što je ključno u svakom društvu. Ako analizirate i znate upotrebljavati podatke, možete stvarati uvjete za gospodarstvo i za razvoj društva i zajednice. Upravo geodetska struka daje te ključne podatke vezane za nekretnine, koje su temelj svakog prvog koraka u gospodarskoj aktivnosti“ istaknula je predsjednica Bradara nakon otvaranja.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Željko Obradović, istaknuo je kako su u FBIH postignuti dobri rezultati u ovoj oblasti, posebno po pitanju podataka o nekretninama, a zahvaljujući i suradnji Geodetskog društva Herceg Bosne sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko pravne poslove.

''Posljednjih 10-ak godina napravili dosta što se tiče točnosti i sigurnosti unosa podataka o nekretninama u FBIH. Ove godine završavamo 10- godišnji projekt usuglašavanja katastarskih i zemljišno- knjižnih podataka u FBIH i možemo reći da je do sada 62 % tih podataka usklađeno u FBIH, pretežno u urbanim sredinama. Ovo je važno prije svega za investitore kojima je prvi korak u ideji za određeni projekt-podaci o nekretnini i lokalitetu. Narednih 10 godina također ćemo raditi na podacima i ići sa projektom masovne procjene nekretnina“, kazao je Obradović i istaknuo uspješnost uspostavljanja adresnog registra.

''Do unatrag 10 godine imali smo 44 % bb adresa u FBIH, a danas ih imamo samo 14 %. 35 općina je u cijelosti uspostavilo adresni registar, uključujući i općinu u kojoj se održava ovaj kongres-Neum. Planiran je i registar cijena koji je prvi korak u masovnoj procjeni nekretnina, što znači da na našem digitalnom planu su svi naši podaci u digitalnoj formi, a dio podataka koje želimo imati u digitalnom planu je i tržišna vrijednost nekretnine. Uz adresu, tehničke podatke, oblik parcele, dakle da imamo i tržišnu vrijednost, što je velika dobit za korisnike naših podataka“, istaknuo je Obradović.

Ivan Lesko predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne u ime domaćina Kongresa istaknuo je kako je namjera Društva da se svim zainteresiranima omogući uvid u aktualnosti o katastru i zemljišnoj administraciji u BiH i susjedstvu. Osvrnuo se i na vrlo uspješan rad Društva, koji su za 28 godina rada napravili značajne projekte vezane za geodeziju i katastar u BIH.

''Pokretači smo mnogih ideja, koje su kasnije dovele do realizacije projekata kao što su adresni registar, te softver za katastar katastar.ba. Pored četiri kongresa koje smo organizirali i ovog petog u tijeku, pokrenuli smo i Fondaciju za stipendiranje studenata geodezije i matematike, gdje smo stipendirali preko 20 studenata, od kojih se polovica vratila u BIH i donijela novi duh u geodeziju u BIH'', kazao je Lesko.

Kongres s radom nastavlja sutra, a osim domaćih stručnjaka iz BiH, okupit će i stručnjake iz zemalja okruženja, Švedske i Austrije. U sklopu 6 sesija bit će održano 30 prezentacija, a očekuje se sudjelovanje preko 300 stručnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close