Arheolozi istražuju

U Egiptu otkriven tunel koji bi mogao voditi do Kleopatrine grobnice

Novootrkiveni tunel je veoma sličan tunelu Eupalinos na otoku Samos u Grčkoj, a arheolozi su ga nazvali "geometrijskim čudom".
Sci-Tech / Znanost | 14. 11. 2022. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispod hrama koji potiče iz drevnog Egipta arheolozi su pronašli masivni tunel te sada vjeruju da bi mogao predstavljati prolaz do grobnice u koju je sahranjena Kleopatra.

Ministarstvo za turizam i antikvitete je putem Facebooka priopćilo da je tunel dug 1.300 metara te da se nalazi na dubini od 13 metara ispod grada Taposiris Magna nedaleko od Aleksandrije, koji je osnova u 4. stoljeću prije nove ere, a gdje su navodno Kleopatra i njen ljubavnik, rimski državnik Marko Antonije, sahranjeni nakon njihove smrti.

Navodi se i da je tunel otkriven 20 metara ispod hrama egipatskog boga podzemlja Ozirisa.

Novootrkiveni tunel je veoma sličan tunelu Eupalinos na otoku Samos u Grčkoj, a arheolozi su ga nazvali "geometrijskim čudom".

Tunel je pronašla vodeća arheologinja dominikansko - egipatske ekspedicije Kathleen Martinez, koja je provela više od 15 godina tražeći Kleopatrinu grobnicu u gradu Taposiris Magna.

Ona i njene kolege su već našli tajne prolaze i intrigantna blaga u hramu, uključujući kolekciju novčića s Kleopatrinim imenom i likom.

Međutim, brojni zemljotresi su potresali ovo područje te su ometali iskopavanja, a voda koja je prodirala iz Sredozemnog mora je potopila veliki dio hrama. Dijelovi nedavno pronađenog tunela i dalje su pod vodom.

Znanstvenici još uvijek vode raspravu o tome da li se u hramu u spomenutom gradu nalazila Kleopatra pa stoga nije poznato da li će ovaj tunel zaista pomoći u lociranju grobnice posljednje kraljice drevnog Egipta.

Kopirati
Drag cursor here to close