Časte se

SUM i HAZU najavili Znanstveno-stručni skup u čast akademika Šimuna Muse

Znanstveno-stručni skup održat će se u utorak, 16. studenoga u amfiteatru "Antun Branko Šimić" na Filozofskom fakultetu SUM s početkom u 11:00 sati.
Sci-Tech / Znanost | 15. 11. 2021. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru (SUM), Filozofski fakultet SUM i Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU) organiziraju Znanstveno-stručni skup u povodu obilježavanja 70 godina života akademika Šimuna Muse, prof. emeritusa.

Znanstveno-stručni skup održat će se u utorak, 16. studenoga u amfiteatru "Antun Branko Šimić" na Filozofskom fakultetu SUM s početkom u 11:00 sati.

Nazočnima će se obratiti rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta SUM prof. dr. Ivica Musić i akademik Mladen Bevanda, prof. emeritus, predsjednik HAZU.

Kolege i bivši doktoranti akademika Muse na skupu će govoriti o njegovom znanstveno-nastavnom, nakladničkom, kulturnom i društveno-političkom radu, kao i doprinosu u proučavanju hrvatske književnosti u Bosni i Hercegovini, ali i doprinosu hrvatskome narodu.

Akademik Šimun Musa, prof. emeritus profesor je na Sveučilištu u Zadru i Sveučilištu u Mostaru. Bio je dekan Pedagoškog fakulteta, prorektor za razvoj i zamjenik rektora Sveučilišta u Mostaru. Inicijator je i utemeljitelj više studija te pokretač projekta poslijediplomskog studija "Jezici i kulture u kontaktu".

Obnašao je visoke političke dužnosti kao zastupnik u Parlamentu FBiH i član Vlade FBiH (Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i športa). Urednik je i član uredništva više časopisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i inozemstvu.

Organizator je niza međunarodnih i nacionalnih znanstvenih skupova i glavni urednik i član uredništava više znanstvenih zbornika te priređivač brojnih knjiga.

Pokretač je i koordinator izradbe planova i programa te jedan od autora i glavni urednik udžbenika na hrvatskome jeziku u BiH u nakladi Školske naklade Mostar. Pored više nagrada i priznanja dobitnik je nagrade za književnost A. B. Šimić.

Kopirati
Drag cursor here to close