Grupna tužba

Stanovnici Fukushime dobit će 4,4 milijuna dolara odštete

Riječ je o najvećoj grupnoj tužbi protiv kompanije i vlade kojom je naređena nadoknada štete
Sci-Tech / Znanost | 10. 10. 2017. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružni sud u Fukushima prefekturi  u Japanu presudio je danas da su elektro kompanija Tepco i japanska vlada odgovorni za štete nastale nuklearnom katastrofom 2011. godine, javlja Reuters.

Riječ je o najvećoj grupnoj tužbi protiv kompanije i vlade kojom je naređena nadoknada štete u iznosu od oko 500 milijuna jena (4,4 milijuna dolara).

Grupa od 3.800 ljudi iz ove prefekture je podnijela zajedničku tužbu, a više od 30 sličnih parnica je pokrenuto širom zemlje. Većina presuda do sada je bila u korist oštećenih građana.

Tepco je optuživan i kritiziran da je ignorirao prijetnju koju su predstavljale elementarne nepogode za nuklearnu elektranu.

Podsjetimo, japanska vlada prošle godine je prvi put priznala, da je do leukemije kod jednog radnika unesrećenog u centrali Fukushima došlo zbog radijacija, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

Iako je bilo i drugih bivših radnika postrojenja Fukushima Daiichi, pogođenog tsunamijem 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku zemlje, koji su u međuvremenu dobili karcinom, ovo je prvi put da je izloženost radioaktivnosti u postrojenju službeno navedena kao uzrok u izbijanju bolesti.

"Ovaj slučaj ispunjava preduvjete" za priznavanje, objasnio je dužnosnik ministarstva na konferenciji za tisak u Tokiju.

Bivši radnik imao je tridesetak godina kad je radio, od listopada 2012. do prosinca 2013., u centrali Fukushima Daiichi. Proveo je ranije još nekoliko mjeseci na drugom nuklearnom postrojenju.

Kopirati
Drag cursor here to close