Svaka čast!

Sana Alajmović iz BiH na popisu 10 najboljih svjetskih mladih inovatora

"Gotovo svake godine posjećujem svoju domovinu i Olovo koje leži na tri rijeke. S roditeljima uvijek komuniciram na bh. jeziku, a sa svojom prijateljicom Aidom Hadžialić kao dijete sam pokušavala održati bh. jezik živim", kazala je Alajmović
Sci-Tech / Znanost | 21. 08. 2019. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tridesetdvogodišnju Sanu Alajmović nedavno je vodeći američki magazin za biološke znanosti "BioSpace" uvrstio na popis deset vodećih mladih inovatora.

Ona je jedina Europljanka koja je uvrštena na ovaj popis.

Suosnivačica je i direktorica tvrtke Sigrid Therapeutics koja se bavi istraživanjem preparata za dijabetes.

"Bila sam jako iznenađena i to priznanje mi puno znači kao rukovoditelju, ali i cijelom mom timu. To je jedan važan trenutak za Sigrid. Nakon objavljivanja ovog popisa sa mnom su već stupili u kontakt mnogi investitori iz cijelog svijeta sa željom da investiraju u Sigrid. Mogu reći da trenutno imamo više zainteresiranih investitora nego što je naša potreba za kapitalom", kazala je Alajmović za Klix.ba.

Na pokretanje biznisa u oblasti biomedicine navelo je to što je dijabetes jedna globalno rasprostranjena bolest. Alajmović kaže kako se dijabetes već sada može klasificirati kao epidemija, jer milijardu ljudi ima dijabetes ili spada u rizičnu grupu da oboli od dijabetesa.

"Istraživanje u ovoj oblasti mi budi zanimanje, a svrstavanje mene na popis 10 vodećih mladih inovatora do 40 godina doprinosi da se informacija o Sigrid Therapeutics i dijabetesu proširi i izvan specijaliziranih naučnih krugova", objasnila je.

Njezin prvi proizvod služi za snižavanje razine šećera u krvi kod osoba koje imaju rizik za razvitak dijabetesa tipa 2.

"Pojednostavljeno rečeno, to je preparat koji se uzima oralno i koji djeluje u stomaku na principu da smanjuje apsorpciju masnoća i šećera u krvi. Moje poduzeće je s istraživanja na miševima prešlo na klinička istraživanja na ljudima. Prva studija je završena i pokazuje ohrabrujuće rezultate, što nam je omogućilo da nastavimo sljedeću, još veću studiju. Zahvaljujući tome ja sam se našla na popisu 10 vodećih mladih inovatora do 40 godina", kazala je.

Sana Alajmović rođena je u Olovu. Tijekom ratnih događaja u BiH s obitelji je otišla u Švedsku, a svoje bh. porijeklo uvijek je s ponosom isticala.

''Ja pored švedskog također imam i bh. državljanstvo. Imam i bh. osobnu iskaznicu i glasujem na izborima. Gotovo svake godine posjećujem svoju domovinu i Olovo koje leži na tri rijeke. S roditeljima uvijek komuniciram na bh. jeziku, a sa svojom prijateljicom Aidom Hadžialić kao dijete sam pokušavala održati bh. jezik živim", kazala je Alajmović za Klix.

Trenutno Alajmović živi u Štokholmu, ali zbog prirode svog posla često putuje pa je jedno vrijeme boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, Truskoj i Engleskoj, a godinu je živjela u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close