Višemilijunski iznos

Rijetki Einsteinov rukopis o teoriji relativnosti na aukciji u Parizu

Dokument od 54 stranice nastao je u Zurichu, u Švicarskoj, 1913. i 1914. godine i sadrži rukom pisane stranice Einsteina i Bessoa.
Sci-Tech / Znanost | 23. 11. 2021. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ručne zabilješke Alberta Einsteina i njegovog kolege i prijatelja Michelea Bessoa, u kojima su navedeni neki od koraka koji vode do konačne verzije opće teorije relativnosti, u utorak će biti ponuđeni na aukciji u Parizu.

Očekuje se da će rukopis, jedan od samo dva postojeća Einsteinova radna znanstvena dokumenta iz perioda kada je radio na teoriji koja mijenja svijet, objavljenoj 1915. godine, postići cijenu od više milijuna eura.

''Ovo je bez sumnje najvrijedniji Einsteinov rukopis koji je ikada došao na aukciju'', rekao je predstavnik aukcijske kuće Christie's, koji je domaćin prodaje u ime aukcijske kuće Aguttes.

Dokument od 54 stranice nastao je u Zurichu, u Švicarskoj, 1913. i 1914. godine i sadrži rukom pisane stranice Einsteina i Bessoa.

Njih dvojica su u to vrijeme radili na rješavanju ''anomalije orbite planete Merkur''.

Proračuni u radu imali su za cilj da pokažu da li Einstenova teorija može objasniti fenomen koji je dugo zbunjivao znanstvenike.

Prema aukcijskoj kući Christie's, rad je sadržao brojne greške i Einstein ga je odbacio kada ih je uočio. Besso je, međutim, zadržao rukopis.

Einsteinove dvije teorije relativnosti postavile su nove načine promatranja kretanja objekata u prostoru i vremenu. Njihovi nalazi imaju enormnu praktičnu važnost, a danas posebno u oblasti satelitske navigacije.

Slavni znanstvenik je preminuo 1955. u 76. godini, a Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close