Carl Wilhelm Scheele

Prije 280 godina rođen znanstvenik koji je prvi otkrio kisik

Njegova istraživanja dovela su do otkrića kisika i dušika u razdoblju od 1772. do 1773. U knjizi Kemijska rasprava o zraku i vatri ustvrdio je da se atmosfera sastoji od dvaju plinova, jednoga koji podupire i drugoga koji sprječava gorenje.
Sci-Tech / Znanost | 09. 12. 2022. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Carl Wilhelm Scheele (Stralsund, pokrajina Pommern, 9. XII. 1742 – Köping, Švedska, 21. V. 1786)

Švedski kemičar i ljekarnik Carl Wilhelm Scheele, najpoznatiji po otkriću kisika kao kemijskog elementa, rođen je na današnji dan prije 280 godina, 9. prosinca 1742. u Stralsundu, pokrajina Pommern.

Jedan od najznačajnijih kemičara 18. stoljeća, a pored kisika otkrio je još nekoliko kemijskih elemenata.

Carl Wilhelm Scheele rođen je kao sedmo od jedanaestero djece u obitelji Stralsundskog pivara i trgovca žitom Joachima Christiana Scheelea, cijenjenog građanina grada, i njegove supruge Margarethe Eleonore, rođene Warnkros.

Očevi poslovi u jednome su trenutku loše krenuli, 1745. morao je podnijeti zahtjev za bankrot. Na aukciji je bila i Scheeleova rodna i roditeljska kuća. Obitelj je nakon toga živjela kod rodbine, a zatim su nekoliko puta mijenjali stan u Stralsundu.

U vrijeme Scheeleova rođenja, Stralsund je pripadao švedskoj Pomeraniji još od Tridesetogodišnjeg rata. Godine 1757. Scheele je otišao u Göteborg u Švedskoj. Započeo je naukovanje u ljekarni "Zum Einhorn". Vlasnik ljekarne Martin Andreas Bauch prepoznao je žeđ svog učenika za znanjem i uključio ga u rad u laboratoriju. Scheele je s velikim zalaganjem proučavao sve stručne knjige koje su mu bile dostupne.

Nakon što je dobio svjedodžbu u Göteborg, ambiciozni Scheele seli u Malmö, a vlasnik ljekarne u kojoj se zaposlio također je promovirao i podupirao Scheeleova istraživanja.

Godine 1768. Scheele se preselio u Stockholm, gdje je također radio u ljekarni, a slijedio ga je profesora kemije na Sveučilištu u Lundu, Anders Jahan Retzius, kako bi zajednički radili na istraživanjima.

Zbog ograničenih mogućnosti daljnjih istraživanja Scheele se 1770. seli u Uppsalu. Tu je imao puno bolje uvjete za laboratorijske eksperimente, a jedan slučakni susret s poznatim kemičarem Torbernom Bergmanom odredio je njegov daljnji put i učinio ga jednim od najpoznatijih kemičara 18. stoljeća.

Pošto je 1775. bio izabran za člana Švedske akademije znanosti, preselio se u Köping, gdje je 1777. postao vlasnikom ljekarne.

Video: What Happened To Carl Scheele?

Njegova istraživanja dovela su do otkrića kisika i dušika u razdoblju od 1772. do 1773. U knjizi Kemijska rasprava o zraku i vatri ustvrdio je da se atmosfera sastoji od dvaju plinova, jednoga koji podupire i drugoga koji sprječava gorenje.

Prvi plin, "vatreni zrak" (kisik), pripravio je iz dušične kiseline, kalijeva nitrata, manganova dioksida, živina oksida i dr. Iako ga je otkrio 1772., dvije godine prije Josepha Priestleya, objavio je to sa zakašnjenjem, pa je zasluga za otkriće kisika pripala Priestleyu.

Otkrio je klor, fosfate u kostima, arsensku kiselinu, volframov trioksid, dokazao da je sumporovodik sumporni spoj, iz vinskoga kamena izdvojio je vinsku kiselinu, izolirao je oksalnu, mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu, kazein, acetaldehid, glicerin i cijanovodik, kojemu je opisao miris i okus.

U jesen 1785. razbolio se, što je umnogome bilo posljedica njegovih eksperimenata s kemikalijama za koje nije znao koliko su opasne po zdravlje.

Udovica preminulog prethodnog vlasnika, Sara Margarethe Pohl brinula se o njemu i čuvala mu kuću. Kad je Scheele vidio da mu se bliži smrt, oženio ju je 19. svibnja 1786. i oporukom je učinio svojom univerzalnom nasljednicom.

Carl Wilhelm Scheele preminuo je 21. svibnja 1786. godine.

Po njemu su nazvani mjesečev krater Scheele, asteroid (12356) Carlscheele i mineral šeelit. Nagrada Scheele nazvana je u njegovu čast. Regionalna grupa Njemačkog farmaceutskog društva Mecklenburg-Zapadno Pomeranije u njegovu čast nosi ime "Društvo Scheele".

Kopirati
Drag cursor here to close