Najveći sajam nauke, inovacija i kreacija u BiH

Posljednji poziv za prijave na Maker Faire

Najveći sajam nauke, inovacija i kreacija u BiH
Sci-Tech / Znanost | 16. 05. 2022. u 12:07 Bljesak.info
Prvi Sarajevo Maker Faire 2022 / Najveći show inovacija&tehnologije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bližimo se vikendu u kojem ćemo u Sarajevu 28. i 29. maja na platou Skenderija i u Domu Mladih ugostiti jedan od najvećih sajmova nauke, inovacija i kreacija – Maker Faire.

Sarajevo će biti mjesto okupljanja stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, preko inovatora, mejkera, startupa i inovativnih firmi i svih onih koji stvaraju.

U proteklom periodu stigao nam značajan broj prijava iz BiH i regije. 

Besplatne prijave

Trenutno je prijavljeno 65 izlagača od čega 20 iz regije. Od studenstske formule, RISC i FPGA računara, robota za uništavanje mina, velikih 3D printera, do preko 20 radionica za najmlađe od 4 do 18 godina.

Spisak prijavljenih projekata pogledajte ovdje.

Ostalo je još malo vremena, ali i mjesta za prijave pa pozivamo sve one koje vjeruju u svoj rad i spremni su ga pokazati drugima da se prijave i pridruže krugu izrazito kvalitetnih izlagača.

Dođite, pokažite šta znate i zabavite se, jer obećavamo – ne postoji dosadan Maker Faire!

https://sarajevo.makerfaire.com/prijava/

Inspirativne priče s Maker Faire-a

Ovo će biti prvi ikad održan Maker Faire u Bosni i Hercegovini, dok se u svijetu Maker Faire svake godine održava u preko 300 gradova i 40 država.

Ovaj događaj je izrodio bezbroj zanimljivih i uspješnih priča širom svijeta te smatramo da je vrijeme da ispišemo naše uspjehe.

Značaj ovakvog događaja je prepoznat i u Bijeloj kući 2014. godine kada je tadašnji predsjednik Barack Obama otvorio vrata svoje kuće i ugostio mejkere, inovatore i kreativce i održao Maker Faire.

Cilj je bio ukazati na značaj događaja koji ohrabruju inovativno djelovanje, kreiranje i proizvodnju kako bi se podstaklo pokretanje novih biznisa koji vode ka otvaranju novih radnih mjesta.  

Uspjeh Alberta Gajšaka

Da je ovako nešto moguće postići organizovanjem i učestvovanjem na jednom ovakvom događaju ne trebamo ići čak do Amerike.

Dovoljno je ispričati priču o putu ka uspjehu Alberta Gajšaka, momka iz Hrvatske koji je kao sedamnaestogodišnjak posjetio Maker Faire u Rimu i podijelio svoju inovativnost sa posjetiocima sajma.

Nedugo nakon Maker Faire-a Albert zakoračuje u ozbiljan svijet poduzetništva i osniva kompaniju igračaka gdje od samo prvog proizvoda zarađuje 100.000 dolara.

Danas posjeduje kompaniju koja broji 23 radnika i 32,653 zadovoljnih kupaca STEM igračaka širom svijeta. Njegovi počeci su upravo onakvi kakvim se nerijetko divimo kada slušamo o Steve Jobs-u, Mark Zuckerberg-u, Bill Gates-u i drugima koji su jako mladi iskoristili svoj talent. 

Zato pozivamo sve kreativce, inovatore i proizvođače da iskoriste mogućnost besplatne prijave i predstave svoj rad 28. i 29. maja u Domu Mladih i na platou Skenderija.

Kopirati
Drag cursor here to close