Wyoming

Otkriveni slijepi miševi stari 52,5 milijuna godina

Slijepi miš vrste Icaronicteris gunnelli težio je otprilike između 22,5 i 28,9 grama…
Sci-Tech / Znanost | 13. 04. 2023. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva fosilizirana skeleta slijepih miševa otkrivena u zapadnom Wyomingu pripadaju do sada nepoznatoj vrsti i najstarije su kosti slijepih miševa koje su do sada otkrivene, a njihova starost je oko 52,5 milijuna godina, objavili su nizozemski znanstvenici najnovija otkrića.

Nevjerojatno cjeloviti fosili slijepih miševa Icaronicteris gunnelli potiču sa krečnjačkih stijena koje su se nakupile kao jezerski sedimenti prije oko 52,5 milijuna godina, objavili su paleontolog kičmenjaka Tim Ritbergen i njegove kolege iz nizozemskog Centra za biodiverzitet "Naturalis".

Skeleti nekoliko drugih vrsta slijepih miševa, uključujući još jednu iz roda Icaronicteris, pronađeni u istim krečnjacima, zvanim Green River, sačuvani su najmanje 40 centimetara iznad nove vrste fosila, što svjedoči da su mlađi, rekao je Ritbergen.

Istaknuo je kako analiza novopronađenih skeleta pokazuje da je vrsta slijepih miševa Icaronicteris gunnelli imala raspon krila koji je za sedam posto manji od raspona krila koji ima najbliži poznati srodnik slijepog miša.

Slijepi miš vrste Icaronicteris gunnelli težio je otprilike između 22,5 i 28,9 grama, što je upola teže od teniske loptice, izračunao je tim nizozemskih znanstvenika.

No, ova otkrića ne vode bliže saznanju od koje su vrste evoluirali slijepi miševi zbog toga što je njihov skelet veoma sličan onome koji imaju suvremeni slijepi miševi.

Najstariji poznati slijepi miševi na svetu živjeli su prije oko 56 milijuna godina, ali fosili tih vrsta su uglavnom svedeni na  zube, a ne na cijele skelete.

Kopirati
Drag cursor here to close