Kaže studija

Onkološki bolesnici unatoč cijepljenju dvjema dozama podložni težem obliku covida

"Kod onkoloških bolesnika dodatne booster doze su ključne, kao i kontinuirano nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka i poticanje svih njihovih bliskih kontakata da se cijepe", kaže studija.
Sci-Tech / Znanost | 28. 12. 2021. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Onkološki bolesnici koji su cijepljeni dvjema dozama cjepiva protiv covida-19 ne bi smjeli podcijeniti opasnost od zaraze koronavirusom, upozorili su znanstvenici.

Od 54 onkološka pacijenta, koji su se zarazili koronavirusom unatoč tomu što su cijepljeni dvjema dozama Modernina i Pfizero/BioNTechova cjepiva ili jednom dozom Johnson&Johnsonova cjepiva, a prije preporuke da se cijepe boosterom, 65 posto ih je hospitalizirano, 19 posto je završilo na odjelima za intenzivnu skrb, a 13 posto ih je umrlo, podaci su Međunarodnog konzorcija za proučavanje covida-19 i raka.

Studijom nije analizirana učinkovitost cjepiva u prevenciji zaraze.

No među pacijentima cijepljenim dvjema dozama koji su se zarazili koronavirusom, covid-19 bio je jednako težak kao u usporednoj skupini od 1656 necijepljenih pacijenata s rakom i covidom-19, objavili su znanstvenici u časopisu Annals of Oncology. Pokazalo se da je rizik bio najveći za pacijente s rakom krvi.

"Mnoge studije ukazuju na to da se u pacijenata koji boluju od nekog oblika raka ne uspijeva stvoriti snažan imunosni odgovor organizma, a ovo je prva velika studija koja vjerojatno upućuje na posljedice", rekao je dr. Jeremy Warner sa Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

"Kod onkoloških bolesnika dodatne booster doze su ključne, kao i kontinuirano nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka i poticanje svih njihovih bliskih kontakata da se cijepe", kazao je Warner, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close