Karolinska

Nova studija o kanabisu iz Švedske

Studija je proučila i povezanost upotrebe kanabisa s anksioznošću i depresijom kod 1.100 žena rođenih između 1955. i 1993. godine.
Sci-Tech / Znanost | 12. 05. 2022. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija švedskog Instituta "Karolinska" pokazala je da su korisnici kanabisa skloniji prelaženju na druge vrste droga od onih koji ne koriste marihuanu, kao i da su izloženiji anksioznosti i depresiji.

Istraživačica Rynaz Rabiee, sa spomenutog instituta istražila je povezanost kanabisa i kasnije ovisnosti od droge kod 9.700 odraslih u razdoblju od 16 godina i zaključila je da upotreba kanabisa nije neovisni faktor rizika, prenosi Srna.

"Upotreba kanabisa može biti povezana s povećanim rizikom koričenja druge droge nakon tri godine", napisala je Rabiee.

Studija je proučila i povezanost upotrebe kanabisa s anksioznošću i depresijom kod 1.100 žena rođenih između 1955. i 1993. godine.

"Kako je kanabis dobio na snazi u posljednjih 20 godina, željeli smo da istražimo je li povezanost snažnija kod žena koje su ga koristile tijekom tog perioda. Ispostavilo se da je među ženama koje su koristile kanabis između 2000. i 2015. godine bio više nego dvostruk rizik od depresije u odnosu na one koje ga nisu koristile", istakla je Rabiee.

Prema njezinim riječima, povezanost je postala još jasnija kada se uzeo u obzir efekt vremenskog okvira upotrebe kanabisa.

Ona se detaljnije pozabavila i pojedincima koji imaju određenu dijagnozu povezanu sa kanabisom u podacima o zdravstvenoj njezi u Švedskoj u državnom registru. Otkrila je da se broj takvih dijagnoza vremenom povećao i da su mlađi korisnici odgovorni za povećanje za više od 10 puta.

Najviše takvih dijagnoza uspostavljeno je kod muškaraca iz mlađih starosnih grupa, kao i onih s manjim stupnjem obrazovanja i malim prihodima.

Kopirati
Drag cursor here to close