Što su građani rekli, to će biti ...

Albanija legalizira kanabis

Albanija će omogućiti zakonsko korištenje kanabisa u medicinske svrhe, potvrdio je u četvrtak albanski premijer Edi Rama
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 07. 04. 2022. u 15:04

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanija će omogućiti zakonsko korištenje kanabisa u medicinske svrhe, potvrdio je u četvrtak albanski premijer Edi Rama

Rama je na konferenciji za novinare govorio o rezultatima inicijative "Nacionalno savjetovanje", kroz koju je nekoliko mjeseci od građana traženo da daju mišljenje o različitim temama.

"Nastavit ćemo kako građani kažu. Apsolutno ćemo legalizirati kanabis za medicinsku upotrebu i otvorit ćemo novi front u cilju ekonomskog i tehnološkog rasta. Nemamo dilemu oko toga. Što su građani rekli, to će biti urađeno i o tome nema rasprave", rekao je Rama.

Prema podacima Vlade Albanije, 61 posto ispitanika izjasnilo se da bi trebalo dozvoliti uzgoj, preradu i izvoz kanabisa u medicinske svrhe pod kontrolom države, dok je 29 posto bilo protiv.

Oko 20 europskih država danas omogućava zakonsko korištenje kanabisa u medicinske svrhe, u regiji su to Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

Rama smatra da je inicijativa "Nacionalno savjetovanje" izvanredan proces kojim je intenzivirana komunikacija s građanima. U procesu, koji je sproveden u periodu siječanj - ožujak ove godine, sudjelovalo je 563.195 građana koji su upitnik popunjavali putem pošte, online, kao i na štandovima postavljenim u gradovima širom Albanije.

Vlada Albanije je kroz inicijativu “Nacionalno savjetovanje” imala za cilj da putem upitnika dobije mišljenje građana o raznim pitanjima vezanim za ekonomiju, vanjsku politiku, zapošljavanje, borbu protiv kriminala i druge oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close