Blago

Nova otkrića i svjetski rekord u duvanjskim špiljama

Speleološkom kampu pridružili su se i legendarni alpinist Stipe Božić, kao i glumac Vedran Mlikota, a u sklopu kampa upriličena je slikarska kolonija.
Sci-Tech / Znanost | 31. 08. 2019. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tomislavgradu je završena jubilarna deseta Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija „Ponor Kovači – Izvor Ričine 2019″ u kojoj su sudjelovali brojni znanstvenici različitih struka: speleolozi, biospelozi, arheolozi, ali i mikolozi i drugi pristigli iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Češke…

Istraživanja su, kako je prenio Tomislavcity, bila organizirana u okviru dvije sekcije, speleološke, koja je obuhvaćala bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja je uz speleološka i biospeleološka, obuhvaćala: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

Sebastian Ferri

Speleološko društvo "Mijatovi Dvori" has 276 members. Speleološko društvo "Mijatovi Dvori" Tomislavgrad BiH


Uz Speleološko društvo „Mijatovi dvori” kao suorganizatori ove ekspedicije sudjelovali su i Udruga „Naša baština“, Tomislavgrad – Zagreb BIOSPELD – Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske. Speleološkom kampu pridružili su se i legendarni alpinist Stipe Božić, kao i glumac Vedran Mlikota, a u sklopu kampa upriličena je slikarska kolonija.

U ovim ekspedicijama na području naše općine primjetno je da svake godine sudjeluje sve više ljudi, a želja im je ne samo istraživati već sačuvati ovo naše prirodno bogatstvo i ukazati na važnost čistoće podzemlja.

Ovi znanstvenici, između ostaloga, svake godine ukazuju na nove vrijednosti u špiljama tomislavgradske općine koja je iznimno bogata podzemnim vodenim površinama, a trenutno broji više od stotine speleoloških objekata.

  / Speleolozi u Tomislavgradu

Ponovno je dana važnost špilji Dahna – vodećem speleološkom objektu u svijetu. U njoj je dosad prebrojano između 350 i 360 medvjeđih legala što je apsolutni svjetski rekord, jer sljedeća špilja ima oko 50 do 60 legala. U njoj su tijekom ove ekspedicije pronađena i medvjeđa brušenja, kosti, zubi pa i cijeli skelet špiljskog medvjeda.

Prof. dr. sc. biospeleolog Roman Ozimec ističe da su tijekom ekspedicije našli nešto za što ne znaju postoji li još igdje u svijetu, a to je fosilizirani otisak medvjeđe šape špiljskog medvjeda u blatu, što je unikat. U idućem razdoblju bi to otkriće trebalo valorizirati, odnosno vrhunski stručnjak svojom metodologijom bi to trebao podići na jednu svjetsku razinu. Ozimec vjeruje da u Dahni zasigurno ima i ostataka ostalih životinja iz toga vremena, a vjerojatno i ostataka pračovjeka.

Kopirati
Drag cursor here to close