Organoidna inteligencija

Napravljen plan za računala pokretana ljudskim moždanim ćelijama

Sci-Tech / Znanost | 02. 03. 2023. u 21:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Računala pokretana ljudskim moždanim ćelijama mogu zvučati kao znanstvena fantastika, ali tim istraživača u Sjedinjenim Državama vjeruje da bi takvi strojevi, dio novog polja zvanog "organoidna inteligencija", mogle oblikovati budućnost - i sada imaju plan kako to postići.

Organoidi su laboratorijski uzgojena tkiva koja podsjećaju na organe. Te trodimenzionalne strukture, obično izvedene iz matičnih ćelija, koriste su u laboratorijima skoro dva desetljeća, gdje su znanstvenici uspjeli da izbjegnu štetna testiranja na ljudima ili životinjama.

Organoidi mozga zapravo ne podsjećaju na male verzije ljudskog mozga, ali ćelijske kulture veličine olovke sadrže neurone koji su sposobni za funkcije poput mozga, formirajući mnoštvo veza.

Znanstvenici taj fenomen nazivaju "inteligencijom u posudi".

Dr. Thomas Hartung, profesor zaštite životne sredine i inženjeringa na Johns Hopkins Bloomberg školi javnog zdravlja i Whiting School of Engineering u Baltimoreu, počeo je uzgajati organoide mozga mijenjajući uzorke ljudske kože 2012. godine.

On i njegove kolege zamišljaju kombiniranje snage moždanih organoida u vrstu biološkog hardvera energetski efikasnijeg od superračunala. Ta "bioračunala" koristili bi mreže moždanih organoida kako bi potencijalno revolucionirali farmaceutsko testiranje za bolesti poput Alzheimera, pružili uvid u ljudski mozak i promijenili budućnost računarstva.

Istraživanje koje opisuje plan za organoidnu inteligenciju koji su izložili Hartung i njegove kolege objavljeno je u utorak u časopisu Frontiers in Science.

''Računarenje i umjetna inteligencija pokretali su tehnološku revoluciju, ali dostižu plafon'', navodi Hartung, viši autor studije, u izjavi za javnost, prenosi CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close