Gdje ide tehnologija?

Čovjek koji je razvio ChatGPT: ''Nismo daleko od zastrašujućih AI alata''

Sam Altman izvršni je direktor OpenAI-a, kompanije koja je razvila ChatGPT, chatbot koji je pokrenuo AI revoluciju.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 02. 2023. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je chatbot ChatGPT zaludio svijet, u fokus medija sve više dolazi i izvršni direktor tvrtke OpenAI koja stoji iza ove AI revolucije - Sam Altman.

On je tijekom vikenda objavio više tvitova u kojima je iznio svoje mišljenje o tranziciji prema budućnosti u kojoj će dominirati umjetna inteligencija te je spomenuo dobre strane te tranzicije, ali i potencijalne probleme, pri čemu je kao rješenje ponudio - regulativu.

Što se tiče scenarija budućnosti i načina na koji će umjetna inteligencija utjecati na naše živote, Altman kaže kako će ta AI budućnost biti “većinom dobra”, a može se dogoditi jako brzo, slično kao tranzicija iz svijeta prije pametnih telefona u svijet nakon smartphonea.

Ipak, s obzirom na to da će učinak AI na svijet biti iznimno velik, potrebno je vrijeme prilagodbe, kako za ljude, tako i za institucije.

Altman je naglasio kako trenutačno dostupni alati bazirani na umjetnoj inteligenciji nisu zastrašujući, no kaže kako potencijalno nismo niti previše daleko od takvih zastrašujućih alata.

Kao jedan od izazova masovnog prihvaćanja AI izdvojio je neugodnosti koje će ljudi osjećati nakon razgovora s chatbotovima, čemu svjedočimo već danas - tako je Bing nedavno jednog novinara usporedio s Hitlerom te su brojni primjeri takvih čudnih odgovora AI tijekom razgovora s ljudima, javlja Zimo.

Upravo zato smatra kako će regulativa biti kritična, no za njeno će uspostavljanje biti potrebno neko vrijeme jer će i regulatornim tijelima trebati period privikavanja na novu situaciju.

O regulativi je nedavno govorio i Elon Musk koji je jedan od osnivača OpenAI-a, iako trenutačno nije povezan s tom tvrtkom. Na summitu u Dubaiju naglasio je važnost regulacije umjetne inteligencija koja ima pozitivan, ali i negativan potencijal te je čak smatra prijetnjom čovječanstvu.

Sam Altman je o regulaciji umjetne inteligencije govori još od 2015. godine kada je prvi put upozorio kako američka vlada, kao i sve druge vlade moraju regulirati razvoj nadljudske inteligencije strojeva.

Tada je naglasio kako bi regulativa trebala usporiti sve one s lošim namjerama, dok bi se razvoj pozitivne AI tako trebao ubrzati: Čini se kako će se ono što se dogodi s prvom AI biti jako važno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close