Kao baterije

Može i to: Struja će se čuvati u ciglama

Odnos zapremine cigle i energije koju je uskladištila tek je jedan posto u odnosu na baterije, ali znanstvenici misle da to može biti povećano dodavanjem materijala
Sci-Tech / Znanost | 12. 08. 2020. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zidovima kuća može se čuvati struja, pokazala je to nova tehnologija koja pretvara ciglu u bateriju.

Naime, kako je objavio Guardian, znanstvenici su uspjeli pretvoriti ciglu u bateriju tako što su iskoristili minijaturne šupljine u njoj i ispunili ih nanovlaknima koja mogu skladištiti struju.

Jedna cigla koja je prerađena na taj način mogla je uskladištiti dovoljno struje da se na nju priključi mala sijalica, prenosi Sputnik.

Ukoliko kapacitet takve cigle-baterije bude povećan, mogle bi zamijeniti postojeće litij-jonske baterije.

Ovakva cigla radi na principu superkondenzatora, koji ne rade na osnovu kemijske reakcije, kao baterije, već skladištenjem struje u čvrstim materijalima. Oni se često koriste u automobilima, lokomotivama, tramvajima ili strojevima za prikupljanje regenerirane snage kočenja ili kratkotrajno skladištenje struje.

Glavna prednost superkondenzatora je što se mnogo brže pune i prazne nego baterije, ali nemaju toliku mogućnost skladištenja kao one.

Istraživači trenutno rade na dva kolosijeka, jedan je da povećaju kapacitet superkondenzatora, a drugi brže punjenje baterija.

''Solarne ploče na nečijoj kući moraju negdje skladištiti struju i uobičajeno je da se koriste baterije. Ono što smo mi uspjeli je da otvorimo novu temu za ozbiljno razmatranje'', rekao je Julio D’Arcysa sveučilišta St Luis, jedan od autora studije u kojoj je cigla poslužila za skladištenje struje.

Odnos zapremine cigle i energije koju je uskladištila tek je jedan posto u odnosu na baterije, ali znanstvenici misle da to može biti povećano dodavanjem materijala kao što su oksidi metala, kako bi kapacitet cigala-baterija bio povećan.

''Kada bismo uspjeli izjednačiti taj odnos, dobili bismo tehnologiju koja je daleko jeftinija od litij-jonskih baterija i one bi otišle u prošlost'', kaže D’Arcy.

Znanstvenici podsjećaju da superkondenzatori imaju jednu ogromnu prednost u odnosu na baterije – mogu preživjeti daleko više ciklusa punjenja i pražnjenja nego klasične baterije. Kako navode, tek poslije 10.000 takvih ciklusa, kapacitet cigle-baterije počne opadati.

Kopirati
Drag cursor here to close