Sporazumi

Mostarsko Sveučilište razvijat će umjetnu inteligenciju s izraelskim partnerima

Holon Institute of Tehnology (HIT) javno je sveučilište u Izraelu i novi partner s kojim je SUM potpisao sporazum o suradnji prilikom posjeta. Institucija koja je među deset najboljih u Izraelu fokusirana je na znanost i tehnologiju...
Sci-Tech / Znanost | 04. 03. 2022. u 09:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Azrieli College of Engeering Jerusalem i Holon Institute od Technology iz Tel Aviva novi su strateški partneri Sveučilišta u Mostaru (SUM) s kojima je izaslanstvo SUM-a u Izraelu potpisalo sporazume koji definiraju budućnost razvoja Sveučilišta, ali i Bosne i Hercegovine.

U radnom posjetu Izraelu bili su rektor SUM-a Zoran Tomić, prorektorica za međunarodnu suradnju Sanja Bijakšić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije Tomislav Volarić, Marko Laco uime Ureda za međunarodnu suradnju i voditelj Ureda za inovacije i transfer tehnologije Tomislav Marić, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

"SUM želi biti lider u području informacijskih tehnologija i digitalnoj transformaciji društva. Također želimo biti lideri u doktorskim studijima cyber sigurnosti te razvijati programe umjetne inteligencije. Da bi to postigli moramo imati partnere na najvišoj razini, koji nam mogu pružiti najbolje znanje i iskustvo. Izraelska sveučilišta i instituti spremni su nam biti strateški partneri. Uspostavljeno je strateško povjerenje i to sada moramo iskoristiti. Vjerujem da SUM može biti međunarodno središte digitalne transformacije", istaknuo je Tomić.

Izaslanstvo je posjetilo Azrieli College of Engineering i njihov startup akcelerator "AtoBe". Suradnja uglavnom u inženjerskim, informatičkim i zdravstvenim programima temelji se na Memorandumu o suradnji, a potpisivanju sporazuma nazočio je veleposlanik BiH u Izraelu Duško Kovačević koji je izjavio kako je SUM autoritet u mnogim područjima te kako vjeruje da će SUM postati lider u BiH u startup inicijativama uz pomoć partnera iz Izraela.

Holon Institute of Tehnology (HIT) javno je sveučilište u Izraelu i novi partner s kojim je SUM potpisao sporazum o suradnji prilikom posjeta. Institucija koja je među deset najboljih u Izraelu fokusirana je na znanost i tehnologiju, dizajn i vizualnu umjetnost te nudi različite i brojne interdisciplinarne programe.

"Umjetna inteligencija bit će jedan od glavnih pokretača promjene u svijetu u sljedećih dvadeset godina. Jedna od misija Sveučilišta je postati prepoznatljivo odredište za istraživanje i razvoj rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Inovacije su nešto što možemo samo učiti od države Izrael (startup nacije) i veseli nas što ćemo zajedno pokrenuti startup program sljedeće godine", naglasio je pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije Tomislav Volarić.

Što se tiče međunarodne suradnje, s mostarskog sveučilišta navode kako SUM danas ima potpisanih više od stotinu bilateralnih sporazuma, te da aktivno sudjeluje u deset međunarodnih mreža, a u narednom razdoblju očekuje se pristup u još dvije.

"Važno je naglasiti da postoje brojne mogućnosti i na drugim područjima suradnje poput biomedicine. Kod ovakvih oblika vrlo važno je povjerenje i kapaciteti. Biti pouzdan partner je uvjet prije svega. Sve to SUM posjeduje i odlučni smo mijenjati i sebe i društvo", kazala je prorektorica za međunarodnu suradnju Sanja Bijakšić.

Izaslanstvo Sveučilišta sudjelovalo je i na konferenciji Cybertech Tel Aviv 2022., koja služi kao najvažnija B2B platforma za umrežavanje u globalnoj cyber industriji što je bila velika prilika za Sveučilište kako bi uspostavili i dogovorili potencijalne suradnje.

"Posjeta mostarskog sveučilišta Izraelu, odnosno boravak u tamošnjoj akademskoj sferi, još nas je jednom uvjerila koliko su za našu budućnost i djelovanje značajni ovakvi susreti. Naše sveučilište partnere u Izraelu doživljava i kao prijatelje i partnere i suradnike te nam je u planu nastaviti razvijati se i širiti u ovom smjeru, na poslovnoj i akademskoj razini", kazao je Marko Laco iz Ureda za međunarodnu suradnju SUM-a.

Kopirati
Drag cursor here to close