Nakon pauze

Građani BiH opet mogu testirati inteligenciju

Mensa je ranije obustavila testiranja radi pogoršane epidemiološke situacije.
Sci-Tech / Znanost | 09. 06. 2021. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine, nakon duže pauze, moći će testirati inteligenciju krajem ovoga mjeseca, objavljeno je na stranici Mense BiH.

 IQ testiranja zakazana su u Banja Luci i Sarajevu 19. i 26. lipnja 2021. godine.

Mensa BiH organizirat će testiranje inteligencije u Banjoj Luci, u subotu, 19. lipnja, i u Sarajevu, u subotu, 26. lipnja 2021. godine.

Testiranje u Banjoj Luci bit će održano u terminima od 11:00 i 12:30 sati na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, a u Sarajevu u terminima od 11:00 i 12:30 sati na Fakultetu političkih nauka.

Prijave se vrše isključivo online preko internetske stranice Mensa.ba, cijena testiranja je 20 KM, a uplate se vrše prije testiranja na žiro račun organizacije. Nakon prijave, kandidatu će se dostaviti instrukcije za plaćanje. Broj mjesta je ograničen i uplatom ste svoje mjesto zagarantovali. Prijava na licu mjesta nije moguća, naveli su na stranici.

Podsjetimo, Mensa je ranije obustavila testiranja radi pogoršane epidemiološke situacije.

Testiranja inteligencije su jedini način da se identifikuju osobe koje imaju visok kvocijent inteligencije. Mensa BiH organizuje testiranja inteligencije kao jednu od najvažnijih redovnih aktivnosti. Da bi kandidat postao član Mense mora ostvariti rezultat koji postiže 2% ili manje od 2% populacije.

Test je visoko zasićen faktorom opšte inteligencije (g-faktor).Mensa BiH koristi Advanced Progressive Matrices Set II (APM II) test. Ovaj test mjeri kvocijent do maksimalnih 156. Za članstvo u Mensi potrebno je ostvariti 148.

Ukoliko kandidat ostvari više od 156, u rezultatima koje dobije pisaće >156. Mensa BiH ne sprovodi naprednije testove koji tačno utvrđuju IQ preko tog broja.

Kopirati
Drag cursor here to close