Kažu znanstvenici

Krvna grupa ''A'' može biti pretvorena u nultu

Znanstvenici sa Sveučilišta Britanska Kolumbija najavljuju da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro.
Sci-Tech / Znanost | 22. 08. 2018. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici vjeruju da su pronašli način da krvnu grupu "A" promijene u univerzalnu grupu tip "nulta" (0), koji je često potreban u hitnim transfuzijama.

Oni su laboratorijskim testiranjima koristili enzime koje stvaraju crijevne bakterije i njima su efikasno transformirali grupu "A" u krvnu grupu "nulta".

Znanstvenici sa Sveučilišta Britanska Kolumbija najavljuju da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro.

Oni pojašnjavaju da su pomoću enzima iz crijevnih bakterija uspjeli ukloniti antigene sa površine eritrocita, crvenih krvnih ćelija, prisutnih kod krvne grupe "A", ali ne i kod krvne grupe "nulta".

Njihovo uklanjanje je veoma važno, jer antigeni mogu uzrokovati kobnu imunu reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu.

To znači da će imuni sustav primatelja krvi "pomisliti" da davatelj sa krvnom grupom "A" zapravo ima krvnu grupu "nulta" i neće je napasti.

U izvanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za provjeru krvne grupe pacijenta kome je hitno potrebna krv, zbog čega transfuzijske službe moraju imati dovoljnu količinu "nulte", napominju znanstveni portali.

Kopirati
Drag cursor here to close