Kreševski citrin

Kreševo: Uživajte u svijetu minerala i kristala

Kreševski sajam prepoznatljiv u obitelji skupljača minerala i kristala iz cijele Europe
Sci-Tech / Znanost | 06. 10. 2022. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 30 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Srbije sudjelovat će na 19. sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja, koji će u organizaciji Udruge Kreševski citrin biti održan 8. i 9. listopad u holu Osnovne škole ''Dr. Boris Ćorić'' u Kreševu.

Alojz Filipović iz Zavičajne udruge Kreševski citrin ističe da je ovaj sajam prvi takav koji se organizira u BiH, a postao je prepoznatljiv u cijeloj obitelji skupljača minerala i kristala iz cijele Europe te je našao svoje mjesto u kalendaru svjetskih sajmova minerala i kristala.

Kristali iz cijelog svijeta

''Na sajmu pored kristala i fosila iz BiH, a to su kvarc-prozirac, čađavac, citrin, bakarni minerali-malahit, azurit, zatim tetraedrit, luorit, hijalofan, pirit, realgar, auripgment, barit, bit će izloženi i minerali i kristali iz cijelog svijeta, kao ametist iz Brazila, zatim piriti iz Španije, kvarc iz Brazila, rubini iz Makedonije, sfaleriti, galeniti iz Trepče, i drugi kristali iz cijelog svijeta. Na sajmu će biti izložen nakit od kristala i poludragog kamenja'', kazao je Filipović za Fenu.

Kako navodi, skupljači kristala iz cijelog svijeta znaju za kristal kvarc-citrin, hijalofan iz Busovače, kao i plavi barit iz Kreševa.

''Lokalitet općine Kreševo geološki gledano pripada paleozoiku Srednjobosanskog škriljavog gorja (najstarije stijene u BiH, stare preko sto milijuna godina) koje se proteže od Kreševa, Fojnice, Busovače, Viteza sve do Uskoplja-Gornjeg Vakufa. Cijeli ovaj prostor smatra se interesantnim za pronalazak kristala i minerala'', naglašava Filipović.

Pronađite svoj sretni kristal

Zavičajna udruga Kreševski citrin koja djeluje od 2007. godine, pored organizacije sajma, bavi se i edukacijom mladih, čuvanjem pronađenih kristala i zaštitom lokaliteta. Pronalaskom kristala bavi se ciljana skupina, iskop se vrši osobnim alatom (kramp,čekić...) i okoliš se rijetko devastira.

''Pozivamo vas da dođete na sajam, uživate u svijetu minerala i kristala i da upoznate mlade izlagače koji će izložiti svoje minerale i kristale koje su pronašli tijekom ove godine te pronađete svoj sretni kristal'', poručio je Filipović.

Na ovogodišnjem sajmu biće izložena i rekonstrukcija rudarstva i metalurgije na našim prostorima kroz vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada i obrada metala.

Pokrovitelj sajma je Općina Kreševo, sponzori su Federalno ministarstvo kulture i sporta, ministarstva financija i gospodarstva Srednjobosanskog kantona, a partner je organizacija Alterural.

Kopirati
Drag cursor here to close