Novi dokazi

Korona se širi zrakom: Putnik zarazio gotovo pola autobusa

Važno je naglasiti da su zaraženi putnici sjedili i u prednjem i u stražnjem dijelu autobusa, dakle daleko izvan kruga od dva metra, razdaljini koja se smatra granicom za širenje virusa kapljičnim putem.
Sci-Tech / Znanost | 02. 09. 2020. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna je osoba tijekom putovanja autobusom u Kini zarazila gotovo 25 drugih putnika premda joj nisu svi bili blizu, rezultati su istraživanja koje nudi najnovije dokaze o tomu da se koronavirus širi aerosolima, sitnim česticama u zraku.

Zdravstveni dužnosnici na početku pandemije odbacivali su mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti i običnim disanjem, no s otkrićem novih dokaza mijenjaju mišljenje.

Članak objavljen u utorak u časopisu JAMA Internal Medicine opisuje zarazu među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u siječnju ove godine, prije nego što su maske postale rutinsko sredstvo borbe protiv virusa.

Znanstvenici vjeruju da je putnik, čiji spol nije objavljen, vjerojatno bio nulti pacijent jer je bio u bliskom kontaktu s ljudima u Wuhanu, ishodištu zaraze s kraja prošle godine.

Stručnjaci su uspjeli mapirati gdje su sjedili ostali putnici i testirati ih na virus. Pokazalo se da je 23 od 68 putnika zaraženo u istom autobusu.

Važno je naglasiti da su zaraženi putnici sjedili i u prednjem i u stražnjem dijelu autobusa, dakle daleko izvan kruga od dva metra, razdaljini koja se smatra granicom za širenje virusa kapljičnim putem.

Povrh toga, nulti pacijent tijekom putovanja nije pokazivao simptome bolesti, poput kašlja.

Znanstvenici su zabilježili da je rashladni uređaj u autobusu cirkulirao isti zrak, što je vjerojatno pridonijelo širenju virusa, prenosi Hina.

"Istraživanje ukazuje na to da je u zatvorenim prostorijama sa zračnom recirkulacijom SARS-CoV-2 jako zarazan patogen", napisali su znanstvenici.

Njihova studija, u kojoj je priložen dijagram o tomu gdje je svaki zaraženi putnik sjedio, novi je dokaz o širenju virusa aerosolima, poput istraživanja o 'putovanju' virusa između stolova restorana u južnome kineskom gradu Guangzhouu.

Kopirati
Drag cursor here to close