Bebu za bebu

Izum koji sprječava krađu beba

Uređaj radi jednostavno, a postupak je neinvazivan, bezbolan, praktičan i jeftin.
Sci-Tech / Znanost | 29. 10. 2021. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski znanstvenik Komlen Lalović patentirao je izum koji sprječava krađu ili zamjenu beba u rađaonicama, tako što je napravio uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo.

Projekt je podržalo Ministarstvo zdravlja Srbije, a nekoliko rađaonica je zainteresirano i da ga primijeni, javlja RTS.

Istraživanja su trajala godinama, uređaj je napravljen i uslijedit će njegovo testiranje. Uređaj radi jednostavno, a postupak je neinvazivan, bezbolan, praktičan i jeftin.

Na samom trenutku rođenja majka i beba daju otisak prsta, on se šifrira i veže u jedan šifriran podatak. Pri izlasku iz porodilišta majka i beba ponovo daju otisak i uspoređuje se je li on identičan. Ukoliko jeste, onda je to dokaz da je beba sto posto vaša.

Na pitanje može li se i fizički onemogućiti krađa bebe, Lalović je odgovorio potvrdno i dodao kako je dovoljno staviti ovaj uređaj na izlazu iz porodilišta i nema izlaska bez skeniranja.

"Čak rješava i neke teške slučajeve kao što je smrt bebe, koja se dešava. Taj otisak prsta je rezidentan dva, tri sata i može se točno utvrditi koje je dijete preminulo", dodao je Lalović.

Na ovu ideju je došao prije nekoliko godina kada je saznao da će postati otac, a biometrija je bila tema njegovog doktorskog rada.

Projekt ima i podršku Ministarstva zdravlja, a za izum su zainteresirani Gradska bolnica u Subotici i Klinički centar Niš, dok će beogradska rađaonica "Narodni front" biti prvo koje će početi sa primjenom

Istraživanja pokazuju da od četiri miliona novorođenih beba u svijetu, čak 28.000 bude zamijenjeno u porodilištu.

Kopirati
Drag cursor here to close