Na temu koronavirusa

Italija organizirala videokonferenciju sa medicinarima BiH

Na prvom sastanku ovog tipa, razgovaralo se o hitnim procedurama zaštite zdravstvenog osoblja u bolnicama i o sustavima reakcije za srednje vremensko razdoblje.
Sci-Tech / Znanost | 22. 04. 2020. u 18:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Italija organizirala videokonferenciju sa medicinarima BiH

Italija, zajedno s Ujedinjenim narodima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Bosni i Hercegovini, danas je organizirala prvu videokonferenciju sa medicinarima širom zemlje i stručnjacima koji se u Italiji direktno suočavaju s izazovom pandemije koronavirusa.

''Suočeni s COVIDOM-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava su od temeljnog značaja'', riječi su veleposlanika Italije u Bosni i Hercegovini Nicole Minasija kojima je prokomentirao danas pokrenutu zajedničku inicijativu putem videokonferencije, zajedno s rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH Ingrid Macdonald, na kojoj su sudjelovali predstavnici WHO-a u BiH i zdravstvenih vlasti u BiH, sa oko 30 predstavnika iz raznih bolnica širom zemlje.

Na prvom sastanku ovog tipa, razgovaralo se o hitnim procedurama zaštite zdravstvenog osoblja u bolnicama i o sustavima reakcije za srednje vremensko razdoblje, priopćeno je iz Veleposlanstva Italije u BiH.

Pričajući o vlastitim iskustvima, prisutnima se obratio koordinator za međunarodna pitanja talijanske Civilne zaštite dr. Giovanni De Siervo i dr. Danilo Bilotta, a u ime Visokog instituta za zdravstvo Voditelj ureda za međunarodne odnose dr. Luca Rosi.

Pored toga, bila su prisutna i dva talijanska vojna liječnika koja će, po nalogu Ministarstva odbrane Italije, uskoro biti raspoređeni u kontingentu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kako bi pomogla europskim snagama i izravno surađivala s lokalnim vlastima u odgovoru na epidemiju, obilazeći bolnice i dijeleći talijansko iskustvo.

Video konferencija je bila veoma sadržajna i interaktivna, te je postavila temelje jačoj suradnji Italije, Ujedinjenih naroda , Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih bolnica.

Kao prva žrtva pandemije u Europi, Italija želi podijeliti svoje iskustvo kako bi pomogla prijateljskim zemljama. Bosna i Hercegovina je prva zemlja sa kojom Italija uspostavlja ovu suradnju, na europskoj i svjetskoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close