Čudesno

Iskopani antički rimski kipovi: "Ovo otkriće moglo bi promijeniti povijest"

Kipovi su stari oko 2300 godina, a prikazuju Higiju, Apolona i druge grčko-rimske bogove.
Sci-Tech / Znanost | 09. 11. 2022. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski arheolozi iskopali su u Toskani dvadeset i četiri očuvana brončana kipa za koje se vjeruje da potječu iz starorimskog doba.

Kipovi su otkriveni ispod ruševina drevne kupelji u gradu San Casciano dei Bagni koji se nalazi na vrhu brda u pokrajini Siena, oko 160 kilometara sjeverno od glavnog grada Rima, prenosi BBC.

Jedan od stručnjaka rekao je da bi ovo otkriće moglo promijeniti povijest. Kipovi su stari oko 2300 godina, a prikazuju Higiju, Apolona i druge grčko-rimske bogove. Većina ih datira iz razdoblja od drugog stoljeća prije Krista do prvog stoljeća nove ere, a pronađeni su ispod kupelji zajedno s oko šest tisuća brončanih, srebrnih i zlatnih novčića.

Foto:  Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia / Iskopani antički rimski kipovi

"To je razdoblje obilježilo velike promjene u drevnoj Toskani kad je područje prelazilo iz etruščanske u rimsku vlast", priopćilo je talijansko ministarstvo kulture.

Jacopo Tabolli, docent Sveučilišta za strance u Sieni koji vodi iskopavanja, smatra da su kipovi uronjeni u termalne vode u sklopu rituala.

"Dajete vodi jer se nadate da će vam voda vratiti", primijetio je.

Kipovi, koje je voda sačuvala, bit će odneseni u restauratorski laboratorij u obližnjem Grossetu prije nego što ih se izloži u novom muzeju u San Cascianu.

Massimo Osanna, glavni ravnatelj talijanskih državnih muzeja, rekao je da je ovo najvažnije otkriće još od 1972. godine i zasigurno jedno od najznačajnijih brončanih otkrića ikad pronađenih u povijesti drevnog Mediterana. Te su godine pronađeni brončani predmeti i kip I Bronci di Riace, koji prikazuju par drevnih ratnika za koje se vjeruje da datiraju oko 460-450 godina prije Krista.

Kopirati
Drag cursor here to close