WHO

Hidroksiklorokin 'ne funkcionira' u sprečavanju smrtnih slučajeva

Dr. Soumya Swaminathan kazala je, međutim, da bi taj lijek još mogao igrati ulogu u sprečavanju zaražavanja ljudi koronavirusom i naglasila da su klinički testovi uloge hidroksiklorokvina u sprečavanju zaraze još u tijeku.
Sci-Tech / Znanost | 18. 06. 2020. u 13:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeća znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavila je u četvrtak da jeftini lijek protiv malarije hidroksiklorokin, koji je preporučivao američki predsjednik Donald Trump, ne funkcionira u sprečavanju smrtnih slučajeva među ljudima hospitaliziranim nakon zaraze novim koronavirusom.

Dr. Soumya Swaminathan kazala je, međutim, da bi taj lijek još mogao igrati ulogu u sprečavanju zaražavanja ljudi koronavirusom i naglasila  da su klinički testovi uloge  hidroksiklorokin u sprečavanju zaraze još u tijeku.

Swaminathan je izjavila na brifingu za novinare da još postoje razlike  oko utvrđivanja uloge hidroksiklorokin u prevenciji ili minimiziranju težine bolesti u ranim fazama.

''Mi to još ne znamo. Moraju se kompletirati ova velika testiranja i prikupiti podaci'', izjavila je ona, navodeći i nekoliko ostalih testiranja lijeka koje nije provela WHO.

UN-ova agencija za javno zdravstvo objavila je ovoga tjedna da suspendira testiranja na hidroksiklorokin iz vlastitih testiranja raznih eksperimantalnih terapija za COVID-19, aludirajući na veliko britansko testiranje i analizu dokaza o lijeku.

Ostali lijekovi koje je testirao WHO uključuju one koji su korišteni u prošlosti za liječenje ebole i AIDS-a, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close