Europa

EMA odobrila dva lijeka za covid-19 na bazi protutijela

"Ronapreve i Regkirona su prvi lijekovi na bazi monoklonskih protutijela koji su dobili pozitivno mišljenje (...) za covid-19", navodi EMA kojoj je sjedište u Amsterdamu.
Sci-Tech / Znanost | 11. 11. 2021. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u četvrtak da je prvi put odobrila puštanje na tržište Europske unije dva lijeka na bazi antivirusnih monoklonskih protutijela za koronavirus, namijenjenih za primjenu u ranoj fazi zaraze covidom-19.

EMA navodi u priopćenju da je odobrila korištenje lijeka pod nazivom Ronapreve, koji su razvili švicarski farmaceutski div Roche i američki Regeneron, te lijeka Regkirona, koji je razvila južnokorejska kompanija Celltrion.

"Ronapreve i Regkirona su prvi lijekovi na bazi monoklonskih protutijela koji su dobili pozitivno mišljenje (...) za covid-19", navodi EMA kojoj je sjedište u Amsterdamu.

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da je odobrenje ovih lijekova "važna etapa" u suzbijanju bolesti pošto se EU dosad oslanjao na četiri cjepiva.

“S obzirom na porast broja slučajeva zaraze bolešću covid-19 u gotovo svim državama članicama, ohrabruju brojne nove mogućnosti liječenja koje nastaju u okviru naše strategije za terapeutike protiv te bolesti. Danas činimo krupan korak prema ostvarenju cilja da u EU-u do kraja godine odobrimo i do pet novih terapeutika”, izjavila je Kyriakides.

Ona je istaknula da je cijepljenje i dalje ključni instrument za borbu protiv covida-19, za zaštitu od infekcije, hospitalizacije, gubitka života i dugoročnih posljedica bolesti. Pored cjepiva trebat će i sigurni i djelotvorni lijekovi koji će pomoći ljudima da prežive, da se bore protiv infekcije i brže se oporave.

EMA analizira još šest lijekova koji bi uskoro mogli dobiti odobrenje potvrde li konačni podaci njihovu kakvoću, neškodljivost i djelotvornost.

Komisija je u listopadu sastavila portfelj od 10 potencijalnih terapeutika za covid-19, koji se temelji na neovisnim znanstvenim savjetima. Na tom popisu su potencijalni terapeutici za koje postoji vjerojatnost da će biti odobreni, i uskoro dostupni na europskom tržištu. Potvrdi li Europska agencija za lijekove da su neškodljivi i djelotvorni, oni će brzo biti dostupni pacijentima u cijelom EU-u. Ronapreve i Regkirona uvršteni su na Komisijin popis od pet perspektivnih terapeutika još ranije, u lipnju, a zahtjev za odobrenje za stavljanje u promet podnesen je u listopadu 2021.

Protutijela su jedna od baza našeg imunosnog sustava. Naše tijelo reagira na opasnost, kao što je virus, proizvodnjom protutijela koja prepoznaju 'neprijatelja'. Sintetska protutijela dobivaju se izdvajanjem prirodnih protutijela i njihovim umjetnim umnažanjem kako bi se zatim koristila u liječenju, uglavnom kao infuzija.

Kopirati
Drag cursor here to close