Gradina

Arheolozi na brdu Lib kod Tomislavgrada

Na platou gradine istraženi su i ostatci objekta sa sačuvanim zidovima povezanima žbukom i s podnicama iz više faza kroz koje je objekt bio korišten…
Sci-Tech / Znanost | 28. 10. 2021. u 14:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon probnih arheoloških istraživanja provedenih 2020. godine Studij arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) u suradnji s općinom Tomislavgrad i Udrugom za zaštitu prirode i okoliša "Kongora" nastavio je arheološka istraživanja na nalazištu gradinskog tipa na brdu Lib kod Tomislavgrada.

U ovogodišnjoj istraživačkoj kampanji otvoreno je više sondi kako na samom platou tako i na terasastim formacijama izvanbedemskog sustava gradine, priopćeno je sa Studija arheologije.

Uz bogatu pokretnu arheološku građu kao što su ulomci keramičkih posuda koji se atribuiraju u široki vremenski raspon od kasnog brončanog do kasnoantičkog perioda, metalni dijelovi nošnje (fibule i aplike) iz antičkog rimskog perioda, te ulomci antičke rimske kamene (mramorne) plastike.

Na platou gradine istraženi su i ostatci objekta sa sačuvanim zidovima povezanima žbukom i s podnicama iz više faza kroz koje je objekt bio korišten, a sami objekt na temelju načina i tehnike gradnje, te asocirane pokretne arheološke građe, datiraju u šire antičko razdoblje (1.-4. st.).

Uz voditelje istraživanja Daria Vujevića (Sveučilište u Zadru), Tina Tomasa (Sveučilište u Mostaru) i Stipana Dilbera (Franjevački muzej Tomislavgrad) u arheološkim istraživanjima sudjelovali su i studenti Studija arheologije SUM-a, stoji u priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close