Vlada Federacije

11 transfera: Evo koliko i kako će trošiti znanost i obrazovanje u Federaciji

Transfer za razvoj institucija znanosti i poticaj znanstveno-istraživačkog rada od značaja za FBiH iznosi 913.000 KM, a transfer za financiranje studentskog standarda 900.000 KM.
Sci-Tech / Znanost | 26. 05. 2022. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je usvojila 9.613.000 KM vrijedan Program utroška sredstava planiranih Proračunom FBiH za 2022. godinu Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti, a sredstva su raspodijeljena na jedanaest transfera.

5 milijuna Travniku

Najveći od njih, u iznosu od 5.000.000 KM, namijenjen ja za sufinanciranje završetka izgradnje zgrade Srednjoškolskog centra u Travniku. Općina Travnik, kao korisnik ovih sredstava, dužna ih je utrošiti namjenski. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će sa ovom općinom potpisati poseban ugovor o realizaciji dodijeljenih sredstava, kojim će se regulirati način i rokovi utroška sredstava i izvještavanje.

Knjižnice i staž

Transfer za financiranje obrazovanja iznosi 1.000.000 KM i namijenjen je, uz ostalo, za nabavku besplatnih udžbenika učenicima u stanju socijalne potrebe (400.000 KM), zatim za podršku knjižnicama osnovnih škola radi jačanja jezičkokomunikacijskih kompetencija (90.000 KM) i programima razvijanja funkcionalnih znanja i vještina djece predškolskog uzrasta i učenika javnih osnovnih i javnih srednjih škola (230.000 KM), kao i podrške školovanju djece romske nacionalnosti i  najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH (po 40.000 KM).

Također, u okviru ovog transfera planirana je podrška OŠ 1. mart u Jelahu za održavanje instruktivne nastave, programima obuke stručnog osposobljavanja i usavršavanja odraslih osoba s fokusom na žene radi lakše interacije na tržište rada, kao i za uvezivanje radnog staža prosvjetnim radnicima koji su radili u eksteritorijalnim školama za vrijeme i poslije rata u BiH, te za utvrđivanje pravaca djelovanja u oblasti poboljšanja odgoja i obrazovanja u FBiH.

Novac institucijama

Transfer za razvoj institucija znanosti i poticaj znanstveno-istraživačkog rada od značaja za FBiH iznosi 913.000 KM, a transfer za financiranje studentskog standarda 900.000 KM.

Za institucije nauke i kulture od značaja za Federaciju BiH, kroz tri zasebna transfera, za podršku programima i projektima akademija za znanost i umjetnost, kojima se osigurava kontinuitet rada i održavanje djelatnosti na dostignutoj razini, planirano je ukupno 300.000 KM.

Za podršku programima i projektima kojima se osigurava kontinuitet rada i održavanje djelatnosti na dostignutom nivou za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH planiran je iznos od 800.000 KM. Korisnici ovih sredstava su Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Zemaljski muzej BiH, JU Kinoteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH, te Akademija nauka i umjetnosti BiH.

Znanost od značaja

Transfer za oblast znanosti od značaja za FBiH vrijedan je 350.000 KM, a namijenjen je za naučnoistraživačke, istraživačko-razvojne i visokoškolske ustanove, naučna i znanstvenostručna društva, udruženja građana, fondacije, studentske organizacije i asocijacije, znanstvene radnike, istraživače i autore, komercijalne izdavače, te printane i elektronske medije.

Za provedbu Bolonjskog procesa odobren je transfer od 200.000 KM, i to za podršku javnim visokoškolskim ustanovama za projekte povezivanja s potrebama tržišta rada za studijske programe prvog i drugog ciklusa studija, te za projekte osiguranja kvaliteta studijskih programa na ovim ciklusima studija. Korisnici ovog transfera su Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Bihaću i Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru.

Putem 150.000 KM vrijednog transfera bit će sufinancirana Fondacija za mobilnost studenata i nastavnika FBiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close