3D printeri

Uz podršku Švedske četiri fakulteta unapređuju proces učenja

Četiri 3D printera i jedan skener, koje je financirala Švedska, a proces nabavke realizirao Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, danas su predati predstavnicima Mašinskog fakulteta u Sarajevu.
Sci-Tech / Tehnologija | 11. 05. 2020. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri 3D printera i jedan skener, koje je financirala Švedska, a proces nabavke realizirao Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, danas su predati predstavnicima Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Posljednjih nekoliko tjedana u Bosni i Hercegovini vidjeli smo različite inicijative fakulteta i  zajednice mejkera koji su bili angažirani na razvoju rješenja za borbu protiv COVID-19. Ali u Bosni i Hercegovini je bio dostupan ograničen broj 3D printera kako bi se odgovorilo na trenutne potrebe tržišta za različitom opremom.

''3D printeri i skeneri će omogućiti da Fakultet proizvodi osobnu zaštitnu opremu i tehničke komponente neophodne medicinskom osoblju da zaštiti njihovo zdravlje dok spašavaju živote  drugih tijekom pandemije COVID-19. Također ovo je investicija u budućnost, ova oprema će dopuniti nastavni plan i program, otvoriti mogućnosti studentima da istražuju, doprinijeti  inovacijama i istraživačkom radu koji će u narednim godinama obavljati studenti i profesori“ rekla  je Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u BiH.

Ambasada Švedske u BiH podržala je nabavku 3D printera, skenera i potrošnog materijala za Mašinske fakultete u Sarajevu, Tuzli i Zenici i Prirodno-matematički fakultet u Banja Luci u vrijednosti od preko 360.000 BAM.  U ovom period donirana oprema će biti korištena za odgovor na trenutne potrebe tržišta za različitom zaštitnom medicinskom opremom i tehničkim dijelovima.

Fakulteti u Banjaluci, Tuzli i Zenici će primiti opremu tijekom naredna dva tjedna. Ova oprema je osigurana u okviru UNDP projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji financira Švedska, a koji ima za cilj kreirati uvjete za investicije u energetsku efikasnosti, doprinijeti zaštiti okoliša i ekonomskom razvoju zemlje.

Zahvaljujući sredstvima Švedske i domaćih partnera, u okviru GED projekta realizirane su mjere energetske efikasnosti na ovim fakultetima u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close