Nevjerojatno

Umjetnom inteligencijom oživjeli remek-djelo skriveno ispod Picassove slike

Ispod poznate slike Pabla Picassa prije tri godine otkriven je blijedi trag druge slike, naslikane na istom platnu prije nego je po njemu slikao Picasso. Umjetna inteligencija otkrila je detalje tog djela
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 04. 2021. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još 1992. godine povjesničari umjetnosti su ispod slike "The Crouching Beggar" (Skvrčena prosjakinja) iz 1902. godine, slavnog umjetnika Pabla Picassa, otkrili tragove drugog umjetničkog djela. Nije to ništa neobično u svijetu umjetnosti – slikari često recikliraju svoja platna i slikaju po njima više puta, pa se tragovi ranijih radova mogu otkriti rendgenskim zrakama.

Ova je pojava česta i nimalo ne iznenađuje niti kod Picassa, no prije tri godine na ovoj su slici znanstvenici ispod slike koja pokazuje siromašnu ženu sa zelenim plaštem koji pokriva glavu, ruke i tijelo, otkrili blijede tragove ranije naslikanog krajolika.

Međutim, ono što ih je iznenadilo jest činjenica da je analiza boje korištene na starijem radu otkrila kako njegov autor nije Pablo Picasso. Španjolski je slikar, naime, uzeo platno svojeg kolege i prijatelja Santiaga Rusiñola, okrenuo ga za 90°, te preko njegovog krajolika naslikao svoje djelo, javlja Bug.

Sada je ova slika dospjela u ruke umjetničkog kolektiva Oxia Palus, koji se bavi otkrivanjem izgubljenih remek-djela. Oni su iskoristili spektroskopske kamere, tehnologiju umjetne inteligencije i 3D printa, kako bi vratili Rusiñolov izgubljeni krajolik u život.

Prvo su kamerama snimili skrivenu sliku i dobili njezin izgled, zajedno s 3D mapom reljefa koji su proizveli potezi kista. Nakon toga umjetnom inteligencijom su analizirali poteze kista i materijale kako bi dobili detalje o korištenim bojama i potezima kojima je izvorna slika načinjena.

Umjetna inteligencija tako je rekonstruirala izgubljeno remek-djelo, a Oxia Palus svojom je tehnologijom (koju će patentirati) potom uspjela rekreirati davno izgubljenu sliku – najbliže originalu što je moguće.

Tehnikom ispisa reljefa i boje izradili su 100 reprodukcija veličine 101.3 x 66.0 cm koje sada prodaju po cijeni od 11.111,11 dolara.

Osim uramljene slike, koja "izgleda kao prava", kompanija kupcima daje i potvrdu autentičnosti, te danas u svijetu umjetnosti sve popularniji digitalni certifikat vlasništva u obliku nezamjenjivog tokena na blockchainu (NFT) koji će novim vlasnicima biti prebačen u odabrani digitalni walllet.

Kopirati
Drag cursor here to close