Turska predstavlja svoj prvi mlazni borbeni zrakoplov
Turska uprava zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) službeno će predstaviti autohtoni mlazni avion Hurjet 18. ožujka 2023. godine, na stotu godišnjicu Republike Turske.

Turska predstavlja svoj prvi mlazni borbeni zrakoplov

Sci-Tech / Tehnologija | 03. 09. 2022. u 09:20 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska vrši posljednje pripreme za prvi let naprednog trenažnog i lakog jurišnog aviona, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska uprava zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) službeno će predstaviti autohtoni mlazni avion Hurjet 18. ožujka 2023. godine, na stotu godišnjicu Republike Turske.

Avion posjeduje širok spektar mogućnosti i veliku nosivost na bojnom polju.

U organizaciji Ministarstva industrije i tehnologije Turske i Fondacije turski tehnološki tim T3 na Aerodromu "Samsun Carsamba", u turskom gradu Samsunu, održava se prestižni svjetski festival zrakoplovstva "TEKNOFEST KARADENIZ".

U sklopu ovog tehnološkog događaja izložene su brojne letjelice i bespilotni borbeni avioni, a organiziraju se i razne aktivnosti za sudionike.

Foto: Anadolija / Trenažni i laki jurišni avion Hurjet

Generalni direktor TUSAS-a Temel Kotil kazao je za AA da je "TEKNOFEST" posebno fokusiran na mlade ljude kako bi kod njih potakao kreativnost i inovativnost.

Dodao je da kompanija koju predvodi svake godine s novim izumima sudjeluje na turskom festivalu zrakoplovstva "TEKNOFEST", napominjući da ove godine za djecu organiziraju obuku o robotima.

"Želimo također pokazati djeci i mladima da nije tako teško napraviti avion. Ovaj događaj je ispunio svrhu, jer je interesiranje za festival u Samsunu veoma veliko", kazao je on.

Kotil je istaknuo da se već pripremaju za obilježavanje 100. godišnjice Republike Turkiye naredne godine, kada će predstaviti i novu letjelicu.

"Pripremamo Hurjet, nacionalni borbeni avion, i Atak-2, koje ćemo predstaviti 18. ožujka 2023. godine", rekao je.

Kako je kazao, razvoj nacionalnog borbenog aviona je veoma važan projekt za Tursku.

"Najveće bogatstvo Turske su njeni mladi ljudi. Oni će nastaviti raditi na ovome što mi sada radimo. Već sada kod njih vidimo to uzbuđenje, možete to vidjeti u očima djece", istaknuo je Kotil.

Naglasio je da s velikom odlučnošću nastavljaju raditi na velikim projektima.

"Završno montiranje Hurjeta je pri kraju. Sad se radi njegov unutarnji dio i uskoro će biti postavljen na stajni trap. Fokusirani smo na terenska testiranja i njegov let 18. ožujka 2023. godine", rekao je.

Kotil je istaknuo da brojni visoki državnici iz stranih zemalja posjećuju njihovu kompaniju i pokazuju interesiranje za letjelice koje proizvode.

"Upoznajemo ih sa radom kompanije i objašnjavamo šta radimo, govorimo o našem iskustvu, uspjesima i proizvodima. Ovo je jako važno za Tursku. Turska će biti sasvim drugačija kada se naši mladi ljudi u potpunosti angažiraju. Ovaj proces je već počeo i ne može biti zaustavljen", kazao je Kotil.

Kopirati
Drag cursor here to close