Indija

Traže se nova pravila za pametne telefone

Mnoge zemlje su nametnule ograničenja na korištenje tehnologije kineskih firmi kao što su Huawei i Hikvision zbog straha da bi ih Peking mogao koristiti za špijuniranje…
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 03. 2023. u 11:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indija planira prisiliti proizvođače pametnih telefona da dozvole uklanjanje unaprijed instaliranih aplikacija i nalože provjeru velikih ažuriranja operativnog sustava prema predloženim novim sigurnosnim pravilima, tvrde dvije osobe bliske ovom pitanju i navodi se u vladinom dokumentu u koji je Reuters imao uvid.

Nova pravila, čiji detalji nisu ranije objavljeni, mogli bi produžiti rokove lansiranja na svjetskom tržištu pametnih telefona i dovesti do gubitaka u poslovanju od unaprijed instaliranih aplikacija za kompanije poput Samsunga, Xiaomija, Viva i Applea.

Indijsko ministarstvo za informacione tehnologije razmatra ova nova pravila usred zabrinutosti zbog špijuniranja i zloupotrebe korisničkih podataka, rekao je visoki vladin dužnosnik, jedan od dvije osobe, odbijajući da bude imenovan jer informacije još nisu javne.

''Unaprijed instalirane aplikacije mogu biti slaba sigurnosna tačka i želimo osigurati da to nijedna strana nacija, uključujući Kinu, ne iskorištava. To je pitanje nacionalne sigurnosti'', dodao je dužnosnik.

Indija je pojačala kontrolu kineskih poduzeća od graničnog sukoba između susjeda 2020., zabranivši više od 300 kineskih aplikacija, uključujući TikTok. Također je intenzivirala kontrolu investicija kineskih firmi.

I globalno, mnoge zemlje su nametnule ograničenja na korištenje tehnologije kineskih firmi kao što su Huawei i Hikvision zbog straha da bi ih Peking mogao koristiti za špijuniranje stranih državljana. Kina negira ove optužbe.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close