Futuristički grad izgrađen na umjetnoj inteligenciji

170 kilometara budućnosti: Otkrijte ' The Line', grad bez ulica i automobila

'Linija' će se sastojati od povezanih zajednica koje se nazivaju moduli. Ukupna struktura sastojat će se od 135 modula od kojih je svaki duljine 800 metara i visine 500 metara. Planovi grada predviđaju populaciju od 9 milijuna građana
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 07. 2023. u 10:35 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

The Line je linearni pametni grad u izgradnji u Saudijskoj Arabiji u Neomu, provinciji Tabuk, koji je dizajniran tako da nema automobila, ulica ili emisija ugljika.

Grad dug 170 kilometara dio je projekta Saudi Vision 2030, za koji Saudijska Arabija tvrdi da će stvoriti oko 460 000 radnih mjesta i dodati procijenjenih 48 milijardi dolara BDP-u zemlje.

Planirano je da Line bude prvi razvoj projekta vrijednog 500 milijardi dolara u Neomu.

Planovi grada predviđaju populaciju od 9 milijuna, iako Saudijska Arabija ima 35,5 milijuna stanovnika.

Radovi na iskopu započeli su cijelom dužinom projekta u listopadu 2022.

Tajnost i kritike

Projekt se suočio s kritikama zbog utjecaja na okoliš i trenutnu populaciju tog područja, kao i sumnjama u njegovu tehnološku i ekonomsku održivost, no investitori idu dalje.

Vodstvo projekta natjeralo je sve arhitekte da potpišu ugovore o povjerljivosti, zbog čega ni na jednoj web stranici nema referenci na The Line. Njemački list Süddeutsche Zeitung doznao je da su dvoje poznatih arhitekata prekinuli sudjelovanje u projektu zbog ljudskih prava i ekoloških problema - Norman Foster i Francine Houben iz Mecanooa.

List je također izvijestio da je nekoliko visokopozicioniranih arhitekata još uvijek uključeno: David Adjaye, Ben van Berkel (UN Studios), Massimiliano Fuksas, londonski ured pokojne Zahe Hadid, Rem Koolhaas, Laboratorij za vizionarsku arhitekturu (LAVA) kao i Delugan Meissl i Wolf D. Prix iz Coop Himmelb(l)au.

Süddeutsche je kritizirao nedostatak održivosti i prevladavajuća dvostruka mjerila arhitekata u moralnim pitanjima.

O gradu

Planirano je da 'Linija' bude duga 170 kilometara (110 milja), čuvajući 95% prirode unutar Neoma. Protezat će se od Crvenog mora otprilike do grada Tabuka. Predviđeno je da će imati devet milijuna stanovnika, što će rezultirati prosječnom gustoćom naseljenosti od 260.000 ljudi po kvadratnom kilometru. Usporedbe radi, Manila, najgušće naseljen grad na svijetu 2020., imala je gustoću od 44 000/km2.

Plan projekta 'The Line' sastoji se od dvije zrcalne zgrade s vanjskim prostorom između, ukupne širine 200 metara i ukupne visine od 500 metara.

Plan je da se grad u potpunosti napaja obnovljivom energijom. Sastojat će se od tri sloja, jednog na površini za pješake, jednog podzemnog za infrastrukturu i drugog podzemnog za prijevoz. Umjetna inteligencija nadzirat će grad i koristiti prediktivne i podatkovne modele kako bi pronašla načine za poboljšanje svakodnevnog života svojih građana, pri čemu će stanovnici biti plaćeni za slanje podataka The Lineu.

Procijenjeni trošak izgradnje je 100-200 milijardi USD, s nekim procjenama čak do 1 bilijun dolara. Saudijska vlada tvrdi da će stvoriti 460.000 radnih mjesta, potaknuti ekonomsku diversifikaciju i doprinijeti 48 milijardi dolara domaćem BDP-u do 2030.

'Linija' će se sastojati od povezanih zajednica koje se nazivaju moduli. Ukupna struktura sastojat će se od 135 modula od kojih je svaki duljine 800 metara i visine 500 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close