Laganini

Što BiH radi po pitanju razvoja 5G mreže?

Režimske ili kompanije iz demokratskih zemalja?
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 08. 2020. u 21:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5G mreža nudi neograničene tehničke mogućnosti, ali i otvara pitanja - je li štetna za zdravlje ljudi, daje li mogućnost operaterima i vladama da nas špijuniraju? Zbog toga se razvio snažan pokret otpora u cijelom svijetu, a, primjerice, Hvar je zabranio postavljanje 5G antena dok se ne dokaže kako utječu na okoliš. Prije nego se antene uključe i u BiH, vjerojatno će prethoditi sveobuhvatna analiza o njihovom utjecaju.

Prvorazredno pitanje sada - hoćemo li se odlučiti za kinesku, optuženu za špijunažu, ili za američku tehnologiju, javlja N1.

BiH još nema 5G antene, ali je pred nju već postavljen ozbiljan ispit - s kime razvijati petu generaciju - kineskim Huaweijem, optuženim za špijunažu korisnika ili sa Amerikancima i drugim zapadnim zemljama? Nikakva službena odluka bh. institucija o tome ne postoji, ali bi korake mogao ubrzati dolazak američkog državnog tajnika u Sloveniju.

Pojedini telekom operateri u BiH prije nekoliko mjeseci su eksperimentalno testirali 5G mrežu, ali smo još daleko od instaliranja ove tehnologije. BiH još nije iskoristila puni potencijal ni 4G mreže. Možda je i najvažnije pitanje, kome će se BiH prikloniti u instaliranju 5G mreže.

Režimske ili kompanije iz demokratskih zemalja? Za Fahrudina Radončića nema dvojbe.

"Iako BiH zaostaje u tehnološkom razvoju, ovdje se radi o povijesnom izboru. Hoćemo li našu budućnost, u smislu sigurnosti, prepustiti velikim kompanijama iz država koje imaju visoke demokratske standarde, kao što je to u pitanju vlada SAD-a; ili ćemo to prepustiti Kini, i nekim drugim državama gdje vladaju autokratski sustavi", kazao je Radončić.

Službeno, bh. institucije o ovoj temi ne razgovaraju sa američkim ili kineskim vlastima, niti njihovim kompanijama. U nadležnom državnom ministarstvu tek očekuju reguliranje ove oblasti.

"Inicijativa Pompea i pojedinačni odgovori iz BiH su dobrodošli i osobno smatram da i orijentacija BiH u tom pravcu treba da ide u smjeru naših vanjsko-političkih ciljeva. Sve to treba biti implementirano i u dokumentu koji se zove Politika telekomunikacija BiH, jer ipak licence za 5G mreže će dodjeljivati državne institucije", izjavio je Nedžad Branković, zamjenik ministra komunikacija BiH.

U tom dokumentu, 5G tehnologija nije prepoznata, ali se obvezuje na preuzimanje europskih direktiva i praksi u sferi novih tehnologija. Jamči se i zaštita sigurnosti podataka građana.

"Privatnost korisnika ne smije biti narušena primjenom tehnologija i procedura za pružanje elektroničkih i komunikacijskih usluga", stoji u dokumentu.

Huawei je, prije svega od američke administracije, kompromitiran kao kompanija koja se bavi špijunažom građana, ali stručnjaci upozoravaju kako je privatnost svih nas već ugrožena, jer se podaci o našim elektroničkim računima i lokacijama, već negdje skladište.

"U jednom najširem kontekstu ne postoji elektronički uređaj koji na neki način ne narušava privatnost korisnika. Što se tiče Huaweija, moram priznat da BiH vjerojatno nema bolje opcije nego da prati službeni stav Europske unije", kazao je Aleksandar Mastilović, pomoćnik direktora RAK-a.

Širom svijeta razvio se pokret protiv 5G mreže, zbog navoda o štetnosti po zdravlje ljudi, a čak se i ta tehnologija dovodila u vezu sa širenjem koronavirusa. Struka je takve tvrdnje odbacila. Ipak, iz Ministarstva komunikacija BiH smatraju kako će uvođenje 5G mreže prethoditi ozbiljna stručna analiza utjecaja na okoliš, kako bi se otklonili strah i nedoumice stanovništva, javlja N1.

Kopirati
Drag cursor here to close