Recenzija

Samsung Galaxy S23+: Renesansa među telefonima

Znači, teško je recenzirati najbolji uređaj na tržištu koji je zapravo samo evolucija prošlog modela. Ono, još bolji.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 02. 2023. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je vjerojatno najteža recenzija uređaja koju sam ikad napisao. Izišao je novi Samsung Galaxy S23+, jeeeeeee! Kupite! I to je to.

Znači, teško je recenzirati najbolji uređaj na tržištu koji je zapravo samo evolucija prošlog modela. Ono, još bolji. Nitko drugi to ne može tako, to se pokazuje i u prodaji, Samsung je jedan od rijetkih proizvođača koji je u plusu zaključio proteklu godinu, vi to sve znate i vidite i eto.

Ali stvari nisu tako jednostavne. Pogotovo ne ove godine. Za sve one koje zanimaju te nijanse, neka nastave čitati recenziju. Ostali, uzmite kredit i kupite.

Zlatni rez

Dizajn Samsunga Galaxy S23+ je dašak svježine na tržištu i to kažem iako je praktično kopija prošle generacije Galaxy telefona, sa prepoznatljiva tri oka kamere na gornjoj lijevoj strani (jeste, lijeva kad gledate vi koji ćete uzdisati za njim na javnim mjestima). Inače, straga desno gore.

Sam oblik mobitela govori – klasika, uređaj je mrvicu kratak i zdepast, barem kada ga uzmete nakon gotovo svakog drugog mobitela koji danas ima 2:1 ili još izduženiju siluetu ekrana. Prilično je težak, što djeluje samouvjereno, kada osjetite da u ruci držite 'sendvič' stakla i metala. Strane su nježno zaobljene, glatke i sjajne, a sami rubovi dodira stakla i metala su oštri, tako da se mobitel zdravo i prirodno smjesti u ruci. Naravno, kada kažem oštri, riječ je o finoj obradi i nikad neće dobiti dojam da će vam se napraviti žulj na malom prstu dok tipkate jednom rukom ili neki sličan problem kao kod drugih kompanija.

Video: RECENZIJA | SAMSUNG GALAXY S23+

Veličina je savršeno pogođena pa ćete telefonom sigurno barati jednom rukom dok slikate, tipkate, surfate, a neće vam ni viriti iz džepa niti izgledati kao špijunska kamera, samo zato što nema kupiti hlača za mobitele od gotovo 7 inča dijagonale. Ovo je tako savršena dimenzija ekrana da se postavlja pitanje: Samsung, zar nisu mogli i Fold i Flip dobiti iste dimenzije, ili bar istog omjera?

Laptop pod maskom

Specifikacije su također nešto u čemu je Samsung posegnuo za klasikom. Za razliku od dosadašnjih izdanja, ove godine svi dobivaju Snapdragona, što znači, nema više onih rasprava koji je brži. Ovakvo rješenje postiglo je dvije stvari – prvo, Snapdragon 8 druge generacije je brži, ali ekonomičniji i hladniji od svog prethodnika, a drugo, to je nešto najbolje što možete naći u telefonima. Samsung je bio prvi koji je ponudio tržištu ovakav čipset, osam jezgri u kombinaciji jedna brutalno brza 3,36GHz, dvije brze A715, dvije tek malo manje brze 710 i tri, uvjetno rečeno, štedljive jezgre sa radnim taktom od 2,0GHz (do jesenas sam imao laptop te frekvencije, eto koliko je to 'sporo').

Sve to upakirano je uz bok Adreno 740 grafički čip, 8GB radne memorije i suludo brzih UFS4.0 interne memorije, pri čemu korisnik bira 256 ili 512GB. Vjerujte, kada netko poput mene, koji svakodnevno ima pri ruci uređaje sa 256 giga memorije, pogleda kako malo aplikacije mjesta zauzimaju na ovom uređaju, pitam se, je li ovo laptop maskiran u telefon?!?

A maskirani kompjuter ovo doista jeste. Samsung DeX je već generacijama tu, sve je bolji i uspješniji, a drugi proizvođači još su na beta verzijama svojih imitacija desktop operativnog sustav. To je zapravo jedini razlog što ću ovom telefonu oprostiti predinstalirane Microfost Office aplikacije, jer za takvo nešto nema mjesta na android uređajima, one dobivaju svoj puni značaj tek u DeX načinu rada, uz veliki ekran, tipkovnicu i miša.

I to vam je ono što je Samsung Galaxy S23+ u svojoj biti: punokrvni poslovni laptop prikriven u ruhu nevinašca mobilnog telefona. Nedvojbeno, ovaj će uređaj na 4G i 5G mrežama uredno raditi čitav radni dan, a možda iscijedi i još malo života, ili ako ste već mobilni kao ja, onda će vam baterija, koja je također plus u odnosu na raniju generaciju, sasvim lagano izdržati do spavanja, paralelno uz sve notifikacije i pozive i mailove koje primite i odgovorite u danu.

Upakirajte sve s iznimno uspješnom softverskom podrškom (gotovo svaki dan ima neki update bitnih aplikacija) i to vam sve jamči odgovornu i dugotrajnu kupnju.

Pod lećama Michelangelo

Ono u čemu se posebno ističe ovaj telefon je fotoaparat. Na papiru to ništa ne izgleda spektakularno kao kod Ultra modela, pa vas zato neću opterećivati brojkama. Ali kad uzmete uređaj u ruku i štroknete, ostanete iznenađeni jasnoćom i preciznošću, brzinom i nekim trikovima koji se mogu objasniti samo umjetnom inteligencijom. Kao da ispod leća čuči mali Michelangelo i škraba dok vi birate što ćete uslikati i onda to izgleda bolje nego što biste i sami zamislili.

Doista, portret način slikanja je svojstven samo Samsungu, tu su brojni efekti koji bi zahtijevali jdan članak da ih sada opisujem. Video je stabilan, rezolucija je takva da vam se manta u glavi, ali ono gdje Samsung Galaxy S23+ dominira je noćni način rada. Čim prepozna da su uvjeti lošiji, AI vam sam prebaci na noćni način slikanja, dobijete upozorenje da budete mirni...

A mobitel tada vidi bolje od vas. Ne znam kakvu tehnologiju koriste NATO vojnici da gledaju noću, ali za nevolju, mogli bi i S23+ jer on vidi kao sova. Ne znam kakva je magija u pitanju, slike na kraju izgledaju neprirodno ili možda ja ne jedem dovoljno mrkve. Ali ja u noći ne vidim onako precizno i jasno. Pritom mislim i na zvijezde. Na dosta slika ugledao sam međeda, ovoga, velikog Medvjeda, a na jednako tolikom broju i lovca Oriona. Znači, tako je dobar fotoaparat noću.

Što ne govorim o dnevnim slikama, pobogu?! Zato što su sve ostale perfektne, 'ajde, sjaši! Jesam li rekao da mali Michelangelo čuči unutra.

I kome ovo treba?

E sad, kad sam ga toliko nahvalio... je li, morali smo doći do ovoga trenutka. Tko ovo može priuštiti? Vjerojatno nitko.

Cijena ovog uređaja je toliko urnebesno visoka da sada i drugi proizvođači smišljaju način kako da besmisleno podignu cijene svojih telefona. Jeste, iza nas je godina kada su Oppo i Xiaomi prodali svoje najskuplje telefone, pod pravdanjem da rade uz Leicu i Hasselblad. Ali ovo je rezultat isključivo dizajna i istraživanja unutar Samsunga i cijena za koju se može kupiti deset godina star Fiat ili Alfa (iz koje ne curi ulje) stavlja brojne upitnike pred vas.

Treba li vam ovo tako očajno? Je li skupo? Oće li se Rifat vratiti u kuhinju.

Kome doista treba uređaj koji može sve i svašta, ali mu se cijena broji ne samo u tisućama konvertibilnih maraka, nego u tisućama eura. Ako ste poslovni čovjek, i ne smijete propustiti niti jedan važan email, poziv, sken dokumenta, 3D prezentaciju, itd. Ovaj uređaj se isplati, i brzo ćete vratiti uloženo. Ako ste content kreator i vaši video klipovi moraju biti savršeni, jer o tome ovisi broj pratitelja, lajfkoučing i kaučlivin... nema govora, ovo je odličan telefon. Ako ste neki mladi žigolo i trebate se pokazati pred djevojkama ili drugim mladićima, prepoznatljiv uređaj poput Samsungove perjanice je statusni simbol, nije da se isplati, ali je nužno zlo.

Za sve ostale, koji telefon uzimaju na rate ili kredit ili ne znam ni ja kako dođete do toga da je Samsung i dalje najprodavaniji Android u poznatom Svemiru... Čitajte dalje.

Nije mi vrag dao mira, a da ne usporedim ovaj Samsung sa telefonom kineskog proizvođača koji je upola jeftiniji. Dakle, nimalo jeftin uređaj za kojeg će također većina ljudi reći, ajme skupo, ali ni blizu S23+. U dnevnim zadaćama taj jeftinjak, nazovimo ga tako posprdno, mogao je tek neznatno duže izdržati na bateriji, tek je neznatno sporije otvarao Office, nije kašljucao također na YouTubeu niti na 4G ili 5G (testirao i u EU), slike su mu također odlične, mada tek mrvicu realnije, čitaj, kad je mrak, mrak je i na slici, kad je dan, na oba se vidi fotografija i na dnevnom svjetlu. Možda je ovome jeftinjaku AI tek neznatno rjeđe uvaljivao čarobne Michelangelove efekte, ali ni u kojem slučaju nije bila razlika kao Michelangelo Picasso, nego više kao Michelangelo prema Botticelliju ili van Eycku, ono, tek neznatno jednostavnije ili mračnije ili ne znam, ali i dalje renesansa.

Znači, ako ne planirate uložiti vrijeme i novac u svoj telefon, držite se drugih Snapdragon 8 druge generacije uređaja ili možete još uvijek dobro proći i sa prvom generacijom. Eto, šta ću, S23+ je savršen, ali Samsung to dobro i naplati.

Kopirati
Drag cursor here to close