Potpuni minimalizam

Rasprodan mobitel koji je namijenjen prvenstveno za telefoniranje i slanje SMS-ova

Na ovom mobitelu ne može se surfati internetom i nema ekran u boji.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 11. 2023. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su pametni telefoni i brojne aplikacije, društvene mreže i servisi napravljeni kako bi povezali ljude i omogućili im bolju komunikaciju, u praksi se situacija pokazala drukčijom.

Tehnologija često djeluje upravo suprotno pa umjesto da ljudi vrijeme provode vani, družeći se uživo, mnogi su postali toliko ovisni o ekranima da im je virtualni život postao važniji od stvarnog.

Također, svaku sekundu koja im je slobodna, bilo da je riječ o obroku, čekanju u redu, pa čak i dok sjede s prijateljima na piću ili se šeću ulicom, ovisnici o ekranima moraju pogledati što ima novog na telefonu.

Neki od njih, uključujući i sve više mladih, svjesni su problema i koliko moderna tehnologija, konstantna povezanost i tzv. FOMO (engl. fear of missing out) mogu loše djelovati na njihovo mentalno stanje. Jedno od rješenja za takav problem neki vide u klasičnim mobitelima kakvi su se koristili prije pametnih telefona, javlja Zimo.

Na njima nema modernih aplikacija niti se može surfati (odnosno surfanje na njihovim malim ekranima prilično je loše iskustvo), no zato omogućuju ono najvažnije - razgovore i slanje tekstualnih poruka.

Kompanija koja je usmjerena baš na takvo tržište Light prije nekoliko godina predstavila je minimalistički uređaj Light Phone 2, koji korisnicima nudi osnovne komunikacijske usluge. Light je nedavno udružio snage s kompanijom pgLang, iza koje stoji zvijezda hip-hopa Kendrick Lamar, te su predstavili posebnu verziju toga telefona - pgLang Light Phone.

Ovo izdanje, osim po nekim dizajnerskim elementima i mogućnostima, ne razlikuje se previše od originala te uređaj također odiše minimalizmom, a za početak je u prodaju pušteno samo 250 komada tih telefona po cijeni od 299 dolara.

Nakon samo jednog dana svi su rasprodani. Dok će vlasnici uređaja moći obavljati pozive i slati SMS-ove (telefon podržava 4G mreže), naviti alarm, napisati bilješku, slušati glazbu i podcaste, na njemu neće moći surfati internetom. Također, telefon nema ni ekran u boji.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se pgLang, nakon što su odmah rasprodali sve uređaje, odlučiti na novu seriju minimalističkih telefona jer tržište za njih svakako postoji i ne treba se iznenaditi ako s vremenom u predstave nove modele mobilnih uređaja koji će biti usmjereni prvenstveno osobama koje od telefona traže samo osnovnu komunikaciju te da im bude što manja distrakcija u životu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close