Korisnici u strahu

Povećan broj nepotrebnih posjeta liječnicima zbog Appleova sata

Zbog upozorenja o nepravilnim srčanim aktivnostima koje šalje Appleov sat, mnogi dogovore pregled kod liječnika - za većinu se pokaže da je tako nešto bilo nepotrebno.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 10. 2020. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom godina pametni satovi uvelike su promijenili svoju ulogu te su od gadgeta na kojima se samo prikazuju obavijesti s telefona, broje koraci, pretrčani kilometri i otkucaji srca do zdravstvenih uređaja koji očitavaju EKG, mjere zasićenost krvi kisikom i obavještavaju nas u slučaju da su ta očitanja izvan određenih parametara i upućuju na zdravstvene probleme.

U više smo navrata čitali o vlasnicima Apple Watcha koje je njihov sat upozorio na nepravilan rad srca i možda im čak spasio život jer su odmah nakon toga posjetili liječnika i počeli s terapijama.

No kako je pokazalo nedavno objavljeno istraživanje, ta priča ima i drugu stranu medalje, a ona je da su zbog očitanja s Appleova sata mnogi nepotrebno posjetili doktora. Naime, nakon upozorenja Appleova sata mnogi su odmah kontaktirali svoje liječnike, no na pregledu se pokazalo da su zdravi te da nije bilo potrebe za dolaskom, javlja Zimo.

Osim što su potrošili svoje i vrijeme doktora koje je moglo biti kvalitetnije iskorišteno, nepotrebno je potrošen i novac za pregled, navodi se u rezultatima istraživanja. Pokazalo se da je za samo oko deset posto osoba koje su nakon obavijesti s njihova sata posjetilo doktora na kraju postavljena dijagnoza vezana za probleme sa srcem.

Vlasnicima Appleova sata teško je ignorirati upozorenja koja im šalje njihov uređaj, komentirao je za The Verge Kirk Wyatt, jedan od autora studije i asistent na pedijatriji Mayo Clinic, na čijim je pacijentima provedeno istraživanje.

Rezultati na temelju kojih su poslana upozorenja vjerojatno su lažno pozitivni te kao takvi mogu uzrokovati brojne druge probleme za korisnike - od stresa i šoka zbog upozorenja sa sata pa do izgubljenog vremena (i novca) i opterećenja za zdravstveni sustav jer, čak i ako nemaju simptome, zbog Apple Watcha ljudi imaju potrebu porazgovarati s doktorima.

Prema Wyattu, uređaji poput Appleova sata predstavljaju "zamućenu liniju" između klasičnih medicinskih uređaja i običnih wellness alata koji zaista mogu biti korisni, no kao što je pokazalo istraživanje, mogu izazvati konfuziju i nepotrebne šokove za korisnike.

Kopirati
Drag cursor here to close