Unošenje razdora

Peking upotrijebio Twitter i Facebook protiv prosvjednika u Hong Kongu

Kineske vlasti su upotrijebile blizu tisuću Twitter računa i manji broj Facebook stranica kako bi diskreditirale i unijele razdor među prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu, navele su te dvije društvene mreže u ponedjeljak.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 08. 2019. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twitter je ukinuo 986 računa koji su "koordinirani u sklopu operacije koju je vodila država" kako bi "minirala legitimitet i politička stajališta" prosvjednika, navodi Twitter.

Facebook je naveo da je iz istih razloga ukinuo sedam stranica i tri grupe, također povezane s pojedincima koji imaju veze s vladom u Pekingu.

Prosvjedi u Hong Kongu krenuli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjedi i dalje traju radi zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda garantiranih formulom "jedna država, dva sustava" koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini, javlja Zimo.co.

Protuvladini prosvjedi jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xija Jinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju.

Peking za prosvjede optužuje druge zemlje poput Sjedinjenih Država, a videosnimke vježbi kineskih paravojski na stadionu u Shenzhenu, gradu pored Hong Konga, pokazuje da nije isključena ni intervencija vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close