Digitalna država

Papa postao e-rezident Estonije

Istu su povlasticu tijekom državnih posjeta već dobili japanski premijer Shinzo Abe i njemačka kancelarka Angela Merkel.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 09. 2018. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Estonija, koja samu sebe smatra najrazvijenijom digitalnom državom na svijetu, proglasila je u utorak papu Franju 'e-rezidentom'

Papi je predsjednica Kersti Kaljulaid darovala digitalnu osobnu iskaznicu kojom može pristupiti estonskim javnim i privatnim uslugama, objavio je u priopćenju njezin ured.

Istu su povlasticu tijekom državnih posjeta već dobili japanski premijer Shinzo Abe i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nejasno je hoće li papa ikad koristiti svoju digitalnu iskaznicu. U 2015. 81-godišnji crkveni poglavar priznao je da se ne zna služiti računalom.

U govoru u sjedištu estonske predsjednice Franjo je s rezervom govorio o tehnološkom napretku upozoravajući na rizik otuđenja i egizstencijalne krize u tehnološki visoko razvijenim društvima.

Kazao je kako slijepa vjera u tehnologiju ne bi trebala voditi u "gubitak sposobnosti stvaranja interpersonalnih, međugeneracijskih i interkulturalnih veza".

Franjo je u utorak posjetio Estoniju na kraju turneje po baltičkim državama u kojima se obratio i vjernicima Litve i Latvije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close