Silica Microsoft i Warner Bros

Microsoft pohranio film Superman iz 1978. na kvarcno staklo

U sklopu projekta Silica Microsoft i Warner Bros. zajedničkim su snagama prvi puta ikada uspjeli zapisati, te potom pročitati, cijeli jedan dugometražni film putem lasera u staklu.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 11. 2019. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft radi na projektu Silica u sklopu kojeg želi razviti metodu za dugotrajnu i sigurnu pohranu podataka u velikim sustavima.

Tehnologija koju razvijaju trebala bi poslužiti za neke nove generacije cloud pohrane, a krenuli su u smjeru laserskog upisivanja podataka u kvarcno staklo.

Sada su po prvi puta ikada uspjeli prikazati da je ovaj način pohrane podataka izvediv tako što su, u suradnji sa studijem Warner Bros. spomenutim načinom u kvarcni disk zapisali cijeli jedan dugometražni film.

Na disku koji je vidljiv na slikama, veličine 75x75x2 milimetara zapisan je cijeli dugometražni, danas već kultni, film Superman iz 1978. godine, s Christopherom Reeveom u glavnoj ulozi, javlja Bug.

Osim što je film laserima uspješno prenesen u staklo, kasnije je s njega u potpunosti i pročitan – pa je pokazano kako je ovom tehnologijom izvedivo izrađivati sustave za zapisivanje podataka.

Lasersko upisivanje podataka u kvarcno staklo koristi kako napredne i brze (femtosekundne) lasere tako i umjetnu inteligenciju. Laseri prvo u staklu stvaraju 3D slojeve "urezujući" u njega nizove znakova u različitim dubinama i pod različitim kutovima.

Kasnije se ovakav zapis čita uz pomoć senzora koji snimaju kako polarizirana svjetlost prolazi kroz staklo te dekodira korištenjem algoritama strojnog učenja.

Zapis se sastoji od tzv. voxela, trodimenzionalnih (volumenskih) piksela – koji se u 2 milimetra debelom staklu mogu složiti u preko 100 slojeva.

Čvrsto silicijevo kvarcno staklo može podnijeti vrlo visoke i niske temperature, otporno je na oštećenja, pa čak i pečenje u pećnici (kažu i mikrovalnoj), te na vodu, magnetska polja i ostale nedaće u koje bi kao medij za pohranu moglo zapasti. Stoga je vrlo zahvalno za dugoročnu pohranu vrijednih podataka kao što su povijesni arhivi. Istovremeno je kao medij i vrlo jeftino za količinu podataka koju može primiti.

Iz Microsofta kažu kako je zapisivanje i uspješno čitanje cijelog filma velik korak naprijed za ovu tehnologiju.

Sada je, napominju, dokazano da je stvar izvediva, i treba samo dalje raditi na njezinom usavršavanju. Iz Warner Brosa su sretni jer postoji nada da se njihov povijesni katalog na ovaj način učini trajno sigurnim i dostupnim u tzv. hladnoj pohrani – i to u nekoliko budućih stoljeća.

Pohrana u staklu mogla bi tako zamijeniti sve dosadašnje filmove i digitalne arhive, i to ne samo ovog studija. Dakako, ako je Microsoft učini financijski i tehnološki dostupnom.

Kopirati
Drag cursor here to close