Pravedna naknada

Južna Koreja ograničava moć Applea i Googlea u sustavima naplate aplikacija

"Ovaj zakon zasigurno će stvoriti presedan za druge zemlje, kao i za programere aplikacija i kreatore sadržaja u cijelom svijetu", rekao je Kang Ki-hwan iz Korejskog poslovnog udruženja mobilnog interneta (MOIBA).
Sci-Tech / Tehnologija | 31. 08. 2021. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južna Koreja usvojila je u utorak zakon koji bi programerima trebao omogućiti izbor sustava naplate aplikacija i postaviti granice tržišnoj moći Applea i Googlea i njihovih trgovina.

Zakon će programerima omogućiti da biraju putem koje će kompanije naplaćivati aplikacije i da zaobiđu provizije koje diktiraju vlasnici trgovina.

Za prijedlog zakona glasalo je svih 180 zastupnika Narodne skupštine, čime je Južna Koreja postala prvo veliko gospodarstvo koje je reguliralo to područje.

"Ovaj zakon zasigurno će stvoriti presedan za druge zemlje, kao i za programere aplikacija i kreatore sadržaja u cijelom svijetu", rekao je Kang Ki-hwan iz Korejskog poslovnog udruženja mobilnog interneta (MOIBA).

Zakon bi trebao stupiti na snagu u rujnu, pišu mediji.

Apple i Google na meti su kritika širom svijeta zbog naplaćivanja 30-postotne provizije na prodaju aplikacija i obveze programera da preostali iznos naplaćuju preko njihovih sustava plaćanja.

Uoči rasprave južnokorejskog parlamenta Apple je priopćio kako bi kupci digitalnih proizvoda bili izloženi većoj opasnosti prijevare, zaštita njihove privatnosti bila bi narušena, a roditeljski nadzor manje učinkovit.

"Smatramo da će prijedlog zakona prigušiti povjerenje korisnika u kupnju u App Storeu, što će značiti manje prilika za više od 482 tisuće registriranih programera u Koreji koji su do danas u suradnji s Appleovom zaradili više od 8.550 milijardi wona", ističu u priopćenju.

Googleov južnokorejski ogranak nije odgovorio na upit AFP-a da komentira usvajanje zakona.

Dva tehnološka diva tvrde da su provizije standard u industriji i pravedna naknada za izgradnju sigurnih tržišta na kojima programeri mogu dosegnuti ljude diljem svijeta.

Google do kraja godine planira programerima u cijelom svijetu uvesti obavezu korištenja njegovog sustava plaćanja, uz proviziju od 30 posto za kupnju dodatnog sadržaja i usluga u okviru aplikacija čija vrijednost premaši određeni prag.

U Južnoj Koreji planiraju od listopada naplaćivati ??proviziju za plaćanje svih kategorija sadržaja i time ukinuti izuzeće prema kojem su se provizije plaćale samo za igranje igrica na internetu.

Ta je najava izazvala bijes umjetnika i kreatora internetskoj sadržaja koji optužuju Google da zloupotrebljava svoju poziciju i žestoko podupiru novi zakon.

"Bez tog zakona, naše radno okruženje, u kojem se kreatorima jamči puna naknada za njihov trud, bilo bi uništeno", rekao je autor crtanih filmova i predsjednik Korejskog udruženja crtanih filmova Seo Bum-gang.

Dva tehnološka diva dominiraju tržištem aplikacija u Južnoj Koreji, pa je tako Googleov Play Store 2019. ostvario prihod od gotovo 6.000 milijardi wona (5,2 milijarde dolara), gotovo 63 posto ukupnog prihoda na tržištu, prema podacima južnokorejskog ministarstva znanosti.

Udio Appleovog App Storea iznosio je 24,4 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close