Startup vrijedan 3 milijarde $

Jeff Bezos okupio nobelovce s kojima želi pobijediti smrt

Osnivač Amazona zaokružio je tim zvjezdanih znanstvenika kako bi pokrenuo biotehnološku tvrtku koja će reprogramiranjem stanica liječiti bolesti, ozljede i invaliditet.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 01. 2022. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle godine mediji su pisali o tome kako osnivač Amazona Jeff Bezos financira biotehnološki startup u kojem će svoje usluge nuditi i nobelovac Shinya Yamanaka, poznat po tome da zrele stanice reprogramira u mlađe matične stanice, sposobne preuzimati nove forme.

Yamanaka je trebao biti neplaćeni konzultant, pisalo se tada, a sad je poznato i tko će sve sudjelovati u ovom projektu i s kojim ulogama. Iz popisa imena i njihovih zaduženja, čini se da je riječ o "galacticosima" startup zajednice.

Tvrtka će djelovati u San Diegu i području zaljeva San Francisca, ali i u britanskom Cambridgeu i Japanu. Odgovore na duboka znanstvena pitanja koja si je postavio Bezosovim novcem podupiran Altos Labs tražit će istraživači s Instituta znanosti na čelu s Juanom Carlosom Izpisuom Belmonteom, bivšim profesorom na Institutu Salk, znanstvenikom kojem je struka regeneracija organa.

Wolf Reik, počasni profesor na Cambridgeu, ekspert je za epigenetsko reprogramiranje stanica, a Peter Walter, istraživač Medicinskog centra Howarda Hughesa, bavi se kontrolom kvalitete staničnih proteina.

Thore Graepel, profesor na University College London i bivši voditelj istraživanja u Google Deep Mindu, zadužen je za računalne znanosti, umjetnu inteligenciju i strojno učenje, a Medicinski institut bi stečena znanja o zdravlju stanica i programiranju trebao pretvoriti u lijekove, javlja Bug.

U izvršnom timu nalaze se Hal Barron, trenutno glavni znanstveni direktor u GlaxoSmithKlineu, Rick Klausner, bivši direktor američkog Nacionalnog instituta za rak, i Ann Lee-Karlon, bivša viša potpredsjednica u Genentechu.

U upravnom odboru sjede nobelovci: Frances Arnold dobila je Nobelovu nagradu za rad na usmjerenoj evoluciji enzima, Jennifer Doudna za razvoj tehnike uređivanja gena CRISPR, a David Baltimore za interakciju virusa s genetskim materijalom stanica.

Tvrtka je osigurala i tri milijarde dolara kapitala; taj će novac koristiti za znanstvena istraživanja, ali i za transformaciju znanstvenih dosega u lijekove, stoji u priopćenju. U sljedećim godinama saznat ćemo može li ova zvjezdana momčad dubokih džepova doista preokrenuti starenje ili je ipak riječ o problemu koji ne mogu riješiti ni najbolji mozgovi i najveće hrpe novca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close