Iznenađenje za korisnike

Izdane sigurnosne nadogradnje za devet godina stari iPhone 5s i sve novije modele

Neuobičajena sigurnosna nadogradnja od ovog je tjedna dostupna svim korisnicima koji su još uvijek možda "zapeli" na nekoj starijoj generaciji Appleovih mobitela ili tableta.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 01. 2023. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Apple / iPhone 5S

iPhone 5s na tržište je stigao krajem 2013. godine, no Apple i dalje nije zaboravio na njegove preostale korisnike. Jednako tako, nisu zaboravili niti na one koji se možda i dalje služe ostalim starijim uređajima: iPhoneima 6s, 7, ili SE prve generacije, kao niti tabletima iPad Air 2, iPad mini (4. generacije), pa čak niti ugašenim glazbenim uređajem iPod touch.

Naime, za sve spomenute vrlo stare uređaje, kao i sve novije od njih, ovoga je tjedna dostupno novo, kritično ažuriranje operacijskog sustava.

Paralelno s iOS-om 16.3., Apple je ovoga tjedna nadogradio i prastari iOS 12 na verziju 12.5.7, kao i iOS i iPadOs 15 na verziju 15.7.3. Ova ažuriranja omogućit će korisnicima danas već nepodržanih uređaja da ostanu sigurni, jer sve nadogradnje OS-ova sadrže bitnu sigurnosnu zakrpu.

Na popis su pridodani i desktop OS-ovi macOS Big Sur 11.7.3 i macOS Monterey 12.6.3

Apple ne otkriva detalje o sigurnosnim propustima koji su zakrpani, no preporuča svima da ih instaliraju što prije. Ažuriranja sadrže zakrpe za probleme koji su otkriveni i navodno se koriste za napade na korisnike.

Popis servisa i aplikacija zahvaćenih otkrivenim problemom vrlo je širok, pa uključuje sljedeće: AppleMobileFileIntegrity, curl, dcerpc, DiskArbitration, DriverKit, Intel Graphics Driver, PackageKit, Kernel, Mail Exchange, Maps, Screen Time, Weather, WebKit i Windows Installer.

Ono što su otkrili, pak, ne zvuči bezazleno. iOS 12.5.7 ima cilj zatvoriti sigurnosni propust u sklopu kojega se obrada maliciozno stvorenog web sadržaja može iskoristiti za proizvoljno izvršavanje programskih naredbi na uređaju, stoji u dokumentaciji.

U opasnosti su, dakle, i "muzejski primjerci" iPhonea 5s, a Appleov potez s izdavanjem zakrpe za njih za svaku je pohvalu.

Kopirati
Drag cursor here to close