Igranje s kodom

Studenti FIT-a istražuju svijet razvoja igara

Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru je izgradio reputaciju kao vodeća obrazovna institucija po pitanju informacijskih tehnologija u Bosni i Hercegovini.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 09. 2023. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Studenti FIT-a istražuju svijet razvoja igara

Na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, četiri talentirana i ambiciozna studenta, Benjamin Musić, Denis Kundo, Edin Tabak i Nadir Kajtaz koji zajedno čine grupu Sparkwave, su se uputili na ispirirajući put i ostvarili suradnju sa renomiranom game-development kompanijom Mad Head Games kako bi realizirali marketinško-istraživački projekt.

Ugledna kompanija je otvorila svoja vrata zainteresiranim studentima i upoznala ih sa svijetom game developmenta, a studenti su iskoristili priliku da prošire svoje vidike, te su odlučili da to znanje podijele i sa svojim kolegama i širom društvenom zajednicom.

Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru je izgradio reputaciju kao vodeća obrazovna institucija po pitanju informacijskih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

Fakultet ima fokus na inovaciju, kreativnost i praktično znanje, te motivira svoje studente da se što prije uključe u “real-world” odnosno stvarne projekte i na taj način od samog početka iskuse dinamični svijet IT industrije.

Studenti su naglasili da se bez utjecaja svog profesora Veldina Ovčine vjerojatno nikada ne bi upustili u ovakav projekat.

Moć Gaminga: Intervju sa vrhunskim menadžerom

Kompanija Mad Head Games stoji kao stub gaming industrije na našim prostorima, poznata po svom učešću na razvoju gaming naslova poput: “Metro”,“World War Z”, “HALO: The Master Chief Collection”, “Mount & Blade II: Bannerlord”, “Pay Day”.

Sa matičnim studiom u Novom Sadu, kompanija se proširila i otvorila studio u Beogradu, kao i u Sarajevu. Mad Head Games je izrazio i veliku podršku i zainteresiranost za buduće game developere. To su i dokazali tako što su navedenim studentima pružili priliku za suradnju.

Studenti su iskoristili ovu priliku da se upoznaju sa unutrašnjim radom jednog renomiranog gaming studia, te su identificirali njihove kompetencije, organizacijske uspjehe, bazične vrijednosti, te utjecaj koji ostvaruju na svijet gaming industrije.

Njihova prva stepenica je bila upoznavanje sa kreativnim umovima iz Mad Head Gamesa. Nakon što su se putem online sastanka upoznali sa ekipom iz Novog Sada, studenti su dobili priliku da posjete studio u Sarajevu, gdje su imali čast da upoznaju Damira Halilovića, direktora i vodećeg developera Mad Head Games studia u Sarajevu.

Sa gospodinom Halilovićem su snimili intervju koji su odlučili podijeliti sa svojim kolegama sa Fakulteta, te i svim zainteresiranim pojedincima za karijeru u gaming sektoru.

Video: FIT

Intervju sadrži odgovore na sva pitanja koja mogu zanimati buduće game developere, od strukture i okruženja u studiu, do potrebnih vještina programera ili digitalnog umjetnika za rad u ovom sektoru.

S obzirom na to da gaming industrija postaje sve prisutnija, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini, model projekta koji su studenti FIT-a razvili u suradnji sa Mad Head Games, služi kao priručnik različitih aspekata gaming industrije i kako mladi talenti mogu koristiti svoje vještine da doprinesu njenom rastu.

Intervju predstavlja potencijal gaming industrije u Bosni i Hercegovini, te inspirira mnoge da ostvare karijeru u ovom brzorastućem sektoru.

Kopirati
Drag cursor here to close