Microsoft i Activision Blizzard

Igrači pokušavaju zaustaviti najveći tehnološki posao ikada na tržištu videoigara

Protiv Microsofta 10 igrača pokrenulo je tužbu na sudu kako bi blokirali njegovo kupovanje proizvođača igrice Call of Duty, tvrtku Activision Blizzard.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 12. 2022. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft se suočava s pravnim postupkom od strane 10 igrača koji blokiraju njegovo spajanje s proizvođačem igrice Call of Duty, tvrtku Activision Blizzard.

U tužbi podnesenoj američkom saveznom sudu kaže se da će ugovor vrijedan 69 milijardi dolara (56 milijardi funti) proizvođača Xbox konzole o kupnji njegovog rivala "stvoriti monopol u industriji videoigara".

Pritužba dolazi dva tjedna nakon što su američka regulatorna tijela podnijela tužbu upravnom sucu za blokiranje posla. Spajanje bi bio najveći tehnološki posao ikada na tržištu videoigara.

Predložena akvizicija dala bi Microsoftu "daleko veliku tržišnu moć u industriji videoigara", prema pritužbi "sa mogućnošću isključivanja suparnika, ograničavanja proizvodnje, smanjenja potrošačkog izbora, povećanja cijena i daljnjeg inhibiranja konkurencije."

Prije gotovo dva tjedna, Federalna komisija za trgovinu (FTC) izrazila je sličnu zabrinutost u svojoj pritužbi. Američki nadzornik poslovanja rekao je da je Activision jedan od malog broja vrhunskih programera videoigara koji su napravili visokokvalitetne igre za više uređaja.

Predložena akvizicija dala bi Microsoftu "i sredstva i motiv da naškodi konkurenciji" manipuliranjem cijenama, pogoršanjem igara na konzolama za videoigre svojih konkurenata, "ili potpunim uskraćivanjem sadržaja konkurentima, što bi rezultiralo štetom za potrošače", rekla je agencija u priopćenje za javnost.

Nakon što je FTC podnio tužbu, predsjednik Microsofta Brad Smith rekao je da tvrtka ima "potpuno povjerenje u slučaj i pozdravlja priliku da svoj slučaj predstavi na sudu".

Microsoft je također najavio da će Call of Duty učiniti dostupnim na Nintendu za 10 godina ako kupnja uspije te je dao sličnu ponudu konkurentskom Sonyju koji proizvodi konzolu PlayStation.

"Ovo zvuči alarmantno, stoga želim ojačati svoje uvjerenje da će se ovaj ugovor zaključiti", napisao je izvršni direktor Activision Blizzarda Bobby Kotick u pismu osoblju koje je podijeljeno na web stranici tvrtke. "Tvrdnja da je ovaj dogovor protukonkurentan ne poklapa se s činjenicama i vjerujemo da ćemo pobijediti u ovom izazovu."

Ovo je postala jedna od najistaknutijih pravnih borbi koja je proizašla iz obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će zauzeti oštriji stav protiv monopola.

Preuzimanje, koje je najavljeno u siječnju, suočava se i sa pravnim postupkom u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close