Već predstavljena

I Kina ima svoju umjetnu inteligenciju, ali...

Na pitanje zašto predstavljaju umjetnu inteligenciju danas ako nije spremna za javnost, Li je dao očekivan odgovor - jer tržište to zahtijeva.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 03. 2023. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je OpenAI sa svojim ChatGPT-jem oduševio svijet i pokrenuo utrku u umjetnoj inteligenciji, iz Kine su se pohvalili kako i oni imaju svoga konja za trku.

Točnije, na događanju koje je tvrtka Baidu organizirala u Pekingu njezin direktor Robin Li predstavio je njihovu umjetnu inteligenciju koju su nazvali ERNIE Bot (Enhanced Representation through Knowledge Integration), javlja Zimo.

Kako je naveo tijekom prezentacije, ERNIE Bot ima mogućnosti slične ChatGPT-ju, i to njegovoj posljednjoj verziji predstavljenoj prije nekoliko dana, GPT-4.

Otkrio je kako ERNIE Bot raspolaže s 550 milijardi činjenica u svojoj bazi, ali i da je napravljen prvenstveno za kinesko tržište. Ono što ga čini nešto drugačijim od ChatGPT-a je što na postavljeno pitanje može dati odgovor u obliku zvučnog zapisa. I to na različitim kineskim dijalektima. Iz Baidua su se pohvalili i kako njihov AI može stvarati slike i videozapise iz teksta.

Tijekom prezentacije, ERNIE je dobio zadatak sažeti roman i dati prijedlog kako ju nastaviti pisati. S druge strane, uspješno je predložio ime za fiktivnu tehnološku tvrtku, pripremio slogane pa čak i brošuru s unaprijed zadanim brojem riječi.

No, zanimljivo, iako se Li pohvalio kako se nekoliko stotina kineskih tvrtki prijavilo za korištenje ERNIE Bota, priznao je da on još uvijek nije spreman za javnost.

Ono što im može ponuditi je pristup ERNIE-u za one koji su dobili pozivnicu ili pak da se tvrtke prijave i ugrade ERNIE-ve mogućnosti u svoje proizvode. Naravno, putem Baiduove platforme koja pruža usluge u oblaku.

Iako je bilo zanimljivo vidjeti kineski odgovor na američku AI, investitori nisu bili baš zadovoljni. Unaprijed snimljeni odgovori i činjenica da ERNIE još nije spreman za javnost, rezultirali su padom cijene dionica i do 10 posto.

Na pitanje zašto umjetnu inteligenciju predstavljaju danas ako nije spremna za javnost, Li je dao očekivan odgovor - jer tržište to zahtijeva.

ERNIE Bot nije alat za borbu između Kine i SAD-a, istaknuo je na kraju Li.

Kopirati
Drag cursor here to close