Robotaksi

Hrvatska zatražila odgodu za Rimčevu revoluciju

"S obzirom na dugotrajnu proceduru odobrenja notifikacije od strane Europske komisije, koja je trajala gotovo dvije godine, glavne aktivnosti unutar projekta nisu mogle započeti prije svibnja 2023."
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 09. 2023. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Hrvatske je ovog četvrtka, kako piše Telegram.hr, službeno od Europske komisije zatražila odgodu rokova za razvoj robotaksija, ambiciozan projekt koji bi trebao revolucionirati javni prijevoz u Zagrebu. Odgoda od godine dana zatražena je za jednu od međufaza u razvoju projektu službenog naziva Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture.

Prije dvije godine, Vlada je s Bruxellesom dogovorila da će do prvog kvartala 2024. biti dovršena proizvodnja 60 verifikacijskih prototipova robotaksija, uključujući razvoj platforme za autonomna vozila i baterijskih sustava te testiranje prototipova i sustava za autonomnu vožnju. To je uvršteno u dokument koji je potvrdilo Vijeće EU. Sada, međutim, predlažu Komisiji da se taj rok pomakne na prvi kvartal 2025.

Potpora od 179,5 milijuna eura

To je dio izmijenjenog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), krovnog dokumenta za povlačenje 5,5 milijardi eura europskih sredstava. Novu verziju dokumenta potvrdila je Vlada na sjednici ovog četvrtka i u sljedeća tri mjeseca, kako je najavio premijer Andrej Plenković, bit će finalno usuglašena s Komisijom. Jedna od tih izmjena tiče se i robotaksija.

Novi sustav za autonomnu vožnju razvija tvrtka Project 3 Mobility, u kojoj je jedan od suvlasnika poduzetnik i inovator Mate Rimac. U dijelu koji se tiče istraživanja i razvoja, projekt je sufinanciran EU novcem, odnosno sredstvima koja su Hrvatskoj na raspolaganju kroz plan oporavka. Komisija je u svibnju ove godine potvrdila da projekt ima pravo na potporu u iznosu od 179,5 milijuna eura.

Čekali odobrenje Bruxellesa

I iz Vlade i iz tvrtke tvrde da je to glavni razlog tražene odgode – činjenica da je briselska administracija dugo vremena provjeravala je li dodjela predviđenog iznosa u skladu s europskim pravilima o državnim potporama, što je uobičajena procedura kad se dijeli javni novac. Zeleno svjetlo došlo je tek prije tri mjeseca, a iz tvrtke kažu da prije toga nisu mogli krenuti glavne projektne aktivnosti.

"S obzirom na dugotrajnu proceduru odobrenja notifikacije od strane Europske komisije, koja je trajala gotovo dvije godine, glavne aktivnosti unutar projekta nisu mogle započeti prije svibnja 2023. kada je i formalno krenula provedba projekta. Također, to se odnosi i na razdoblje prihvatljivosti troškova koje je također započelo 1. svibnja 2023.", kažu iz P3 Mobility za Telegram.

Sporazum tvrtke i države

Potpredsjednik tvrtke Goran Dautović proljetos je na jednom predavanju otkrio da su već razvili prototip robotaksija i da sustav funkcionira u laboratorijskim uvjetima, ali i da ovise o Bruxellesu i tempu isplate sredstava. "Sada radimo verifikaciju tehnologije. Brzina završetka projekta ovisi o odobrenju Europske komisije, jer treba razumjeti da europsko financiranje ima svoj tijek. Svaki dio projekta treba se potvrditi", citirao ga je Jutarnji list.

Procedura se u Bruxellesu odužila navodno zato što je Komisija dobila velik broj prijava projekata iz svih država članica. Vlada je, pak, u veljači 2022. s tvrtkom P3 Mobility sklopila i Sporazum o mosnom financiranju – država im je dala 150 milijuna nekadašnjih kuna, kako bi pomogla premostiti to vrijeme do Komisijine pozitivne odluke.

Ta sredstva trebala bi, prema našim saznanjima, biti pokrivena iz, u međuvremenu odobrenih, EU sredstava. Iz resora ministra Olega Butkovića nedavno su nam potvrdili da je temeljem tog Sporazuma isplaćeno 150 milijuna kuna, "i to isključivo za financiranje pripremnih aktivnosti projekta".

Vlada ne želi riskirati

No, iz Ministarstva mora – koje je s Ministarstvom financija supotpisnik tog sporazuma – nismo uspjeli dobiti informaciju je li takva praksa uobičajena, odnosno koliko su sličnih sporazuma sklopili u zadnjih nekoliko godina. U ovom slučaju, pak, odluku pravdaju veličinom i potencijalnom gospodarskom važnošću projekta te činjenicom da se odobrenje potpore u Bruxellesu odužilo.

Verifikacijski prototipovi potpuno autonomnih vozila i njihovo odgovarajuće testiranje jedan su od uvjeta za isplatu šeste rate EU sredstava (u okviru NPOO-a dosad su nam isplaćene dvije rate, a za treću je nedavno Vlada podnijela zahtjev i sada čeka odluku Komisije).

Ako uvjeti nisu ispunjeni ili nisu ispunjeni na vrijeme, Komisija može umanjiti isplatu. Italiji je, na primjer, zbog jednog neispunjenog mjerila treća rata nedavno umanjena za oko 500 milijuna eura.

Finalni rok ostaje isti

Hrvatskoj, dakako, ne može biti umanjena toliko, jer su naša sredstva neusporedivo skromnija od iznosa na koje računa Italija. Ali očito u Vladi ne žele riskirati i to je sigurno jedan od razloga zbog kojih je ova odgoda zatražena. Iz P3 Mobility, međutim, uvjeravaju da pomicanje rokova za jednu od međufaza razvoja ambicioznog projekta neće utjecati na finalni rok.

"Projektni rokovi su vrlo izazovni te imaju puno međukoraka da bi se ostvarili. No pomicanje nekog od međukoraka ne smije utjecati na ispunjenje finalnih pokazatelja projekta. Zbog navedenog objektivnog razloga, predložili smo prilagodbu jednog roka, što je usklađeno i s relevantnim institucijama, dok finalni rok završetka projekta ostaje nepromijenjen", poručuju iz tvrtke.

A finalni rok nije dalek; obvezali su se da će 2025. pokrenuti komercijalnu uslugu s punom funkcionalnošću u Zagrebu. Iz tvrtke su pritom i u posljednjim istupima ponavljali kako će se prvi taksiji bez vozača, u testnoj fazi, na zagrebačkim ulicama pojaviti krajem 2024., a u sporazumu Vlade i Europske komisije krajnji je datum početkom 2026. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close